Aρχαία αντικείμενα είχε στην κατοχή του ένας 45χρονος που συνελήφθη την Τρίτη 26 Ιανουαρίου 2016, στο 30ο χιλιόμετρο της Εθνικής Οδού Τάραψας-Μονεμβασιάς, από αστυνομικούς του Αστυνομικού Τμήματος Βλαχιώτη. Σε βάρος του σχηματίστηκε δικογραφία για παράβαση της νομοθεσίας για την προστασία των αρχαιοτήτων και εν γένει της πολιτιστικής κληρονομιάς.

Ειδικότερα, στη διάρκεια έρευνας που πραγματοποιήθηκε στο αυτοκίνητο του 45χρονου οι αστυνομικοί βρήκαν και κατάσχεσαν: Τρία νομίσματα κατασκευασμένα από άργυρο, ελληνιστικών χρόνων, πέντε τμήματα από κύπελλο, δύο τμήματα από οινοχόη και ένα κλειστό αγγείο, όλα αρχαίων χρόνων.

Επιπλέον, σε έρευνα που έγινε στην οικία του 45χρονου, σε τοπική κοινότητα του Δήμου Ευρώτα Λακωνίας, από αστυνομικούς του Αστυνομικού Τμήματος Βλαχιώτη, σε συνεργασία με αστυνομικούς του Τμήματος Ασφαλείας Σπάρτης και του Αστυνομικού Τμήματος Μολάων, βρέθηκε και κατασχέθηκε τμήμα βάσης αγγείου, ύστερων ελληνιστικών και ρωμαϊκών χρόνων.

Όλα τα παραπάνω αρχαία αντικείμενα, αφού επιδείχθηκαν σε αρχαιολόγο, κρίθηκαν ότι εμπίπτουν στις προστατευτικές διατάξεις της νομοθεσίας «για την Προστασία των Αρχαιοτήτων και εν γένει της Πολιτιστικής Κληρονομιάς» και παραδόθηκαν στην αρμόδια Υπηρεσία.