«Τα μουσεία μας έχουν τεράστιες δυνατότητες ανάπτυξης, χρειάζεται, όμως, μία συντονισμένη προσπάθεια δομικών αλλαγών, ώστε να μπορέσουν να λειτουργήσουν όχι υπό το ασφυκτικό διοικητικό και οικονομικό πλαίσιο του σκληρού κρατικού πυρήνα, στον οποίον σήμερα ανήκουν», δήλωσε η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λίνα Μενδώνη, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΜέΡΑ25, Κλέωνα Γρηγοριάδη, για τη μετατροπή μουσείων σε Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου (ΝΠΔΔ).

Η υπουργός επισήμανε ότι με την ολοκλήρωση της σύνταξης του σχεδίου νόμου και πριν από την εισαγωγή του στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής θα προηγηθεί η προβλεπόμενη, από τη νομοθετική διαδικασία, δημόσια διαβούλευση. «Να είστε σίγουρος ότι όλα τα σχόλια και οι επισημάνσεις και των εργαζομένων και των συνδικαλιστικών και των κοινωνικών φορέων θα ληφθούν σοβαρά υπόψη σε όλα τα στάδια της νομοθετικής διαδικασίας, μέχρι την ψήφιση του νομοσχεδίου», τόνισε η κα Μενδώνη, διευκρινίζοντας ότι στόχος της μετατροπής των πέντε δημόσιων μουσείων σε ΝΠΔΔ (συγκεκριμένα του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου, του Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης, του Αρχαιολογικού Μουσείου Ηρακλείου, του Βυζαντινού και Χριστιανικού Μουσείου και του Μουσείου Βυζαντινού Πολιτισμού) «είναι η βελτίωση της αποδοτικότητάς τους, μέσω της αξιοποίησης των μεθόδων διοίκησης και διαχείρισης επιχειρήσεων, επικοινωνίας και marketing».

«Μη μας φοβίζουν οι λέξεις, μπορούμε να τις τοποθετήσουμε στο σωστό πλαίσιο, με την υιοθέτηση νέων στρατηγικών αναφορικά με την αναζήτηση πόρων και την ευκολότερη προσαρμογή στις νέες μουσειακές λειτουργίες και υπηρεσίες που απαιτεί ο σύγχρονος επισκέπτης», σημείωσε η υπουργός Πολιτισμού, ενημερώνοντας ότι τα νέα ΝΠΔΔ μουσεία θα διοικούνται από διοικητικό συμβούλιο. «Ο πρόεδρος και ο αντιπρόεδρος (του ΔΣ) θα επιλέγονται από πενταμελή Επιτροπή Επιλογής Στελεχών του Δημοσίου, τα μέλη της οποίας θα ορίζονται, μαζί με τους αναπληρωτές τους, με απόφαση του προέδρου του Ανωτάτου Συμβουλίου Επιλογής Προσωπικού (ΑΣΕΠ), σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στο άρθρο 20 του ν. 4735/2020. Επιπλέον, η οργάνωση και η λειτουργία κάθε Μουσείου θα καθορισθεί με ιδιαίτερο, για το κάθε μουσείο, Προεδρικό Διάταγμα, που θα εκδοθεί μετά από πρόταση της υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού», συμπλήρωσε η κα Μενδώνη, υπογραμμίζοντας ότι «καμία τροποποίηση δεν επέρχεται στην εργασιακή σχέση των ήδη υπηρετούντων υπαλλήλων των οποίων η οργανική θέση θα παραμείνει στο υπουργείο», ενώ όσον αφορά τους υπαλλήλους που πρόκειται να προσληφθούν στο μέλλον, «προφανώς θα προσληφθούν με τις κατά νόμο διαδικασίες που προβλέπονται για όλα τα ΝΠΔΔ».

Από την πλευρά του, ο βουλευτής του ΜέΡΑ25 Κλέων Γρηγοριάδης κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι αποφάσισε αιφνιδιαστικά και χωρίς καμία διαβούλευση με κανένα φορέα να προχωρήσει στην αλλαγή του νομικού καθεστώτος που διέπει τα πέντε μεγαλύτερα δημόσια μουσεία της χώρας.

«Με αυτή τη νομοθετική αλλαγή διακυβεύεται και ο δημόσιος χαρακτήρας των μουσείων της χώρας και ο ενιαίος χαρακτήρας της Εθνικής Αρχαιολογικής Υπηρεσίας. Θα πλήξει πολύ σκληρά και τα δύο. Τα μουσεία μας δεν έχουν αποσπαστεί ποτέ από την Αρχαιολογική μας Υπηρεσία και το κράτος. Από την σύστασή του το ελληνικό κράτος θεωρούσε την Αρχαιολογική Υπηρεσία βραχίονα και συνέχεια της πολιτιστικής και πολιτικής διαχείρισης», υποστήριξε ο κ. Γρηγοριάδης και προσέθεσε:

«Αν γίνουν ΝΠΔΔ θα μπορεί η εκάστοτε κυβέρνηση να διορίζει τα διοικητικά συμβούλια με αποτέλεσμα τα μουσεία μας να είναι στα χέρια της. Τα μουσεία δεν προορίζονται ούτε για να αποδίδουν ούτε για να κερδοφορούν αλλά για να εκπολιτίζουν, να μορφώνουν και να μοιράζεται ο ελληνικός λαός τον ιστορικό θησαυρό που έχει αυτή η χώρα».