Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο της διαδικτυακής δράσης «Ιστορίες της πόλης», παρουσιάζει μέσα από τη σελίδα της στο Facebook, δύο φορές τον μήνα σύντομες ιστορίες, μικρές αφηγήσεις για περιοχές, μνημεία και μεμονωμένα ευρήματα της Θεσσαλονίκης, με στόχο να φωτίσει άγνωστες πτυχές της ιστορίας και της πορείας της πόλης στον χώρο και τον χρόνο.

Τον Φεβρουάριο θα παρουσιαστούν οι ιστορίες «Πιόνι επιτραπέζιου παιχνιδιού από το κέντρο της Θεσσαλονίκης» και «Απεικονίσεις ψαλτών σε παλαιολόγειες τοιχογραφίες της Θεσσαλονίκης».

Η πρώτη ιστορία, η οποία θα δημοσιοποιηθεί την Παρασκευή 5 Φεβρουαρίου 2021, θα παρουσιάζει ένα πιόνι προερχόμενο από ένα επιτραπέζιο παιχνίδι, το οποίο ήταν δημοφιλές σε όλη τη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία από το 45 π.Χ. ως τον 3ο αι. μ.Χ.

Το πιόνι βρέθηκε στην αρχαία αγορά της Θεσσαλονίκης και αποκαλύπτει μια ξεχωριστή επιλογή ψυχαγωγίας των κατοίκων της πόλη, η οποία, ως λιμάνι και κέντρο εμπορίου, εμφάνιζε κοινό τρόπο ζωής με άλλα κοσμοπολίτικα κέντρα της Μεσογείου.

Η δεύτερη ιστορία, η οποία θα παρουσιαστεί την Παρασκευή 19 Φεβρουαρίου 2021, θα αφορά σε λεπτομέρειες πολυπρόσωπων παραστάσεων του 14ου αιώνα, στις οποίες μεταξύ διαφόρων κληρικών εικονίζονται και ψάλτες ή χοροί ψαλτών.

Η αφήγηση θα επικεντρώνεται στις ενδυμασίες των εικονιζόμενων και κυρίως στα ιδιόμορφα καπέλα τους.  Χαρακτηριστικές είναι οι απεικονίσεις χορών ψαλτών στον τρούλο του παλαιολόγειου ναϋδρίου της Μεταμόρφωσης Σωτήρα, καθώς και οι αντίστοιχες παραστάσεις από τις τοιχογραφίες του Αγίου Νικολάου Ορφανού.