Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο της διαδικτυακής δράσης «Ιστορίες της πόλης», παρουσιάζει μέσα από τη σελίδα της στο Facebook δύο φορές τον μήνα σύντομες ιστορίες, μικρές αφηγήσεις για περιοχές, μνημεία και μεμονωμένα ευρήματα της Θεσσαλονίκης, με στόχο να φωτίσει άγνωστες πτυχές της ιστορίας και της πορείας της πόλης στον χώρο και τον χρόνο.

Τον Ιούλιο θα παρουσιαστούν οι ιστορίες «Αίθουσα λουτρού στην αρχαία Αγορά της Θεσσαλονίκης» και «Tο βυζαντινό λουτρό της Θεσσαλονίκης».

Η πρώτη ιστορία, η οποία θα δημοσιοποιηθεί την Παρασκευή 9 Ιουλίου 2021, παρουσιάζει ένα κτίριο στην αρχαία Αγορά της Θεσσαλονίκης, που συχνά τραβά την προσοχή των περαστικών με τις κυκλικά διαταγμένες μπανιέρες του. Πρόκειται για μία κυκλική αίθουσα λουτρού, που η λειτουργία της θυμίζει σύγχρονη σάουνα ή spa.

Η δεύτερη ιστορία, η οποία θα παρουσιαστεί την Παρασκευή 23 Ιουλίου 2021, αφορά στην αρχιτεκτονική και την ιστορία του βυζαντινού λουτρού της οδού Θεοτοκοπούλου, που αποτελεί το μεγαλύτερο και πληρέστερα σωζόμενο βυζαντινό λουτρό, από τα λιγοστά που διατηρήθηκαν στην Ελλάδα και το μοναδικό που διασώθηκε από τα πολυάριθμα λουτρά της Θεσσαλονίκης.