Ένα ανθρωπόμορφο πιόνι σκακιού, λαξευμένο τέλεια ώστε να απεικονίζει έναν στρατιώτη με δόρυ και ασπίδα, αποκάλυψαν αρχαιολόγοι στη θέση Σίγκλουνες (Siglunes) της Ισλανδίας. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, το μικροσκοπικό αντικείμενο είναι κατασκευασμένο από οστό ενώ χρονολογείται στον 12ο με 13ο αι. ενώ είναι πολύ πιθανόν να κατασκευάστηκε στο νησί.

Η αποστολή της οποίας ηγείται η αρχαιολόγος Μπίρνα Λαρουσντότιρ έχει ήδη αποκαλύψει στη θέση ίχνη κατοίκησης ψαράδων τα οποία βρίσκονται σήμερα σε κίνδυνο λόγω της διάβρωσης της παράκτιας περιοχής από τα κύματα. Η κατοίκηση ήταν ακμάζουσα και οι κάτοικοι εκτός από το ψάρεμα φρόντιζαν τον εαυτό τους και έπαιζαν πολύ. Αυτό τουλάχιστον μαρτυρούν τα αντικείμενα καθημερινής χρήσης από εκεί, μεταξύ των οποίων συγκαταλέγονται μια χτένα και πολλά ζάρια.

Το Σίγκλουνες είναι παραδοσιακά ταυτισμένο με τον εποικισμό της Ισλανδίας. Σύμφωνα με το Landnáma, το «Βιβλίο των Οικισμών» της Ισλανδίας, εκεί ήταν το αγρόκτημα του πρώτου οικιστή της περιοχής Siglufjördur που ονομαζόταν Thormódur. Φαίνεται λοιπόν ότι και εδώ ο θρύλος συναντά την ιστορία.