Η περιοχή της Αγιάς του νομού Λάρισας είναι μια ιδιαίτερη τοποθεσία η οποία διαθέτει τεράστιο φυσικό πλούτο με επίκεντρο τον Κίσσαβο, αλλά και μεγάλη πολιτιστική κληρονομιά. Σημαντικό στοιχείο της περιοχής είναι τα νερά της, τα οποία ρέουν άφθονα σε μεγάλη έκταση με αποτέλεσμα η Αγιά να είναι διαχρονικά πάρα πολύ εύφορη.

Τα στοιχεία αυτά την ανέδειξαν ως μια περιοχή με μεγάλη οικονομική ανάπτυξη, γεγονός που προκαλεί το ενδιαφέρον σε όσους την επισκέπτονται και θέλουν να γνωρίσουν την ιστορία της αλλά και τα ιδιαίτερα πολιτιστικά μνημεία της.

Σημαντικό αποτύπωμα έχουν, μεταξύ άλλων, αφήσει και τα αρχοντικά και άλλα σημαντικά κτήρια, τα οποία είναι γέννημα της οικονομική ευμάρειας που υπήρξε. Μέχρι και σήμερα τα αρχοντικά αυτά αποτελούν πόλο έλξης για τους περιπατητές και γενικότερα για τους τουρίστες που επιλέγουν να επισκεφθούν την Αγιά.

Το Αρχοντικό Αλεξούλη, για παράδειγμα, είναι ένα μεγάλο διώροφο οίκημα με τετράγωνη κάτοψη και τέσσερις χώρους σε κάθε όροφο διατεταγμένους σταυροειδώς γύρω από κεντρική αίθουσα. Το σπίτι χτίστηκε στο πρώτο μισό του 19ου αιώνα, ενώ σε πολλούς χώρους διατηρούνται η παλιά επίπλωση και ωραία ξυλόγλυπτα ταβάνια.

Αντίστοιχα και το Αρχοντικό Πετράκη, το οποίο είναι ένα μεγάλο διώροφο κτίσμα των αρχών του 20ού αιώνα, με ενδιαφέρουσες οροφογραφίες. Σημαντικά κτήρια που δεσπόζουν στην ευρύτερη περιοχή προκαλώντας θετικά τον επισκέπτη είναι επίσης το Αρχοντικό Μποστ, το Αρχοντικό Φαβρ, η Οικία- Κηροπλαστείο Χατζημηχάλη (Δημήτριου Γεωργοβίτσα), αλλά και το Παρθεναγωγείο Ιερόθεου του 19ου αιώνα.

Όπως εξήγησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λάρισας Σταυρούλα Σδρόλια, σημαντικό στοιχείο της ευρύτερης περιοχής είναι η οικονομική ανάπτυξη που είχε, βασιζόμενη στον σημαντικό φυσικό πλούτο. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα στην περιοχή να εντοπίζεται μια ιδιαίτερη ανάκαμψη που άφησε σημαντικά μνημεία και ένα μεγάλο πολιτιστικό κεφάλαιο.

Για όλα τα παραπάνω, όπως είπε η κα Σδρόλια, μια από τις πιο σημαντικές πρωτοβουλίες που λαμβάνονται στην περιοχή αφορά δράσεις περιπατητικής ξενάγησης σε συνεργασία με τον δήμο Αγιάς, όπου ο επισκέπτης θα μπορέσει να αντιληφθεί αυτό το σύμπλεγμα που οδήγησε την Αγιά στην οικονομική και πολιτιστική ανάκαμψη στα βάθη των ετών.

Από την πλευρά του ο αντιδήμαρχος Τουρισμού Νίκος Ντάγκας μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ τόνισε ότι οι πρωτοβουλίες που λαμβάνονται αυτόν τον καιρό βασίζονται καταρχάς στο γεγονός «ότι η πανδημία του κορονοϊού “υποχρεώνει” όλους μας να συνεχίσουμε να αναδεικνύουμε τον πολιτισμό μέσα σε μια νέα κανονικότητα που εκ των πραγμάτων προσφέρεται για να έρθει σε επαφή ο επισκέπτης με το πλούσιο πολιτιστικό και φυσικό περιβάλλον των περιοχών της υπαίθρου».

Ο ίδιος επισήμανε παράλληλα ότι τα αρχοντικά της περιοχής αλλά και όλα τα σημαντικά κτήρια αποτελούν ένα σημαντικό πολιτιστικό κεφάλαιο που αξίζει κάποιος να γνωρίσει, αλλά και να έρθει σε επαφή με την ιστορία της Αγιάς.