Το Διεθνές Συνέδριο CoMuseum διοργανώνει μια σειρά ψηφιακών συζητήσεων με θέμα «Η Ηγεσία σε περιόδους κρίσης» με στελέχη Μουσείων και Πολιτιστικών Οργανισμών και Έλληνες και διεθνείς εμπειρογνώμονες από το χώρο του Πολιτισμού. Οι συζητήσεις θα επικεντρωθούν στο πώς ο τομέας της τέχνης, του πολιτισμού και της εκπαίδευσης έχει επηρεαστεί από την πανδημία, πώς μπορούμε να βγούμε από την κρίση ασφαλείς και δυνατοί, και πώς μπορούμε να ξανασκεφτούμε την πολιτιστική ηγεσία καθώς και το ρόλο και το μέλλον των πολιτιστικών οργανισμών.

Η δεύτερη διαδικτυακή συζήτηση, με τίτλο «Διαχείριση Μουσείων», θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 29 Οκτωβρίου, 17.00-18.00, σε συντονισμό του δρος Γιώργη Μαγγίνη, Επιστημονικού Διευθυντή του Μουσείου Μπενάκη. Η συζήτηση θα εστιάσει στους τρόπους με τους οποίους τα μουσεία έχουν αντιμετωπίσει μέχρι τώρα και συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν την πανδημία, σε αυτά που αποκόμισαν οι επικεφαλής των μουσείων μέσα από την κρίση και στο τι επιφυλάσσει το μέλλον για τα μουσεία και τους πολιτιστικούς οργανισμούς.

Στη συζήτηση θα συμμετέχουν οι: Ellen Bierwisch (Υπεύθυνη Διαχείρισης Εκθέσεων, Kunstpalast Düsseldorf, Αναπληρώτρια Εκπρόσωπος ομάδας εργασίας Διαχείρισης Εκθέσεων, Ένωση Μουσείων Γερμανίας), Agnieszka Tarasiuk (Επικεφαλής Επιμελήτρια, Xawery Dunikowski Museum of Sculpture at the Królikarnia Palace, Εθνικό Μουσείο Βαρσοβίας) και Συραγώ Τσιάρα (Αναπληρώτρια Διευθύντρια MOMus-Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης, Διευθύντρια Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης).

Την τρίτη διαδικτυακή συζήτηση, με τίτλο «Διαχείριση Πολιτιστικών και Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων και Συμπράξεων», που θα λάβει χώρα την Παρασκευή 6 Νοεμβρίου, 16.00-17.00,  συντονίζει η Cynthia Harvey, Διευθύντρια Δημοσίων Υποθέσεων της Πρεσβείας των ΗΠΑ στην Ελλάδα. Η συζήτηση αυτή θα εστιάσει στους τρόπους με τους οποίους πολιτιστικοί και ερευνητικοί οργανισμοί, ειδικά αυτοί με διεθνείς συμπράξεις και συνεργασίες, μπορούν να παραμείνουν ανοιχτοί και ενεργοί κατά τη διάρκεια της κρίσης που αντιμετωπίζουμε.

Στη συζήτηση θα συμμετέχουν οι: Jenifer Neils (Διευθύντρια της Αμερικανικής Σχολής Κλασικών Σπουδών στην Αθήνα), Γαβριέλλα Τριανταφύλλη (Υπεύθυνη Προγραμματισμού και Παραγωγής του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος) και Liz Tunick (Υπεύθυνη του Διεθνούς Προγράμματος Πολιτιστικής Βιωσιμότητας στο Τμήμα Διεθνών Σχέσεων του Ιδρύματος Smithsonian).

Όπως επισημαίνουν οι διοργανωτές, ο πολιτιστικός τομέας έχει πληγεί σημαντικά από τη νόσο Covid-19. Όσο η ανάκαμψη αργεί, οι πολιτιστικοί οργανισμοί πρέπει να επαναπροσδιορίσουν τον ρόλο τους και να διαμορφώσουν την επόμενη ημέρα. Η διαχείριση έκτακτων καταστάσεων (emergency management) μετά το ξέσπασμα της πανδημίας έχει βασιστεί σε μεγάλο βαθμό στην ηγεσία των οργανισμών και απαιτεί ευελιξία, δημιουργικότητα και συναισθηματική ευφυΐα. Παρά τις πρωτοφανείς συνέπειες της Covid-19, οι πολιτιστικοί οργανισμοί αντεπεξέρχονται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο στις προκλήσεις που συνεχίζουν να τους απασχολούν σε ζητήματα υγείας, ασφάλειας και οικονομικής και προγραμματικής διαχείρισης.

Περισσότερες πληροφορίες

Οι συζητήσεις θα πραγματοποιηθούν ψηφιακά στις 29 Οκτωβρίου 2020, 17.00-18.00, και στις 6 Νοεμβρίου 2020, 16.00-17.00. Για να δηλώσετε συμμετοχή, συμπληρώστε την ηλεκτρονική φόρμα εγγραφής προκειμένου να σας αποσταλεί επιβεβαίωση.

Ο σύνδεσμος παρακολούθησης θα αποσταλεί μέσω email μετά από την ηλεκτρονική εγγραφή

Ο κύκλος ψηφιακών συζητήσεων αποτελεί διοργάνωση των εταίρων του CoMuseum: Μουσείο Μπενάκη, Πρεσβεία των ΗΠΑ στην Ελλάδα και British Council. Οι επόμενες συζητήσεις θα ανακοινωθούν άμεσα στην ιστοσελίδα του CoMuseum.

Πληροφορίες: info@thecomuseum.org

Για να παρακολουθήσετε την πρώτη ψηφιακή συζήτηση με τίτλο «Διαχείριση Πολιτιστικών Οργανισμών» σε επιμέλεια της Αναστασίας Ανδρίτσου, Διευθύντριας του British Council στην Ελλάδα, πατήστε εδώ.