«Οχυρά που ενώνουν – FARO per i Forti» είναι ο τίτλος της έκθεσης φωτογραφίας που «φιλοξενείται» στο Φρούριο Φορτέτζα στο Ρέθυμνο. Πρόκειται για έκθεση που διαχειρίζεται το πρόγραμμα Marco Polo System Project / Βενετία, το οποίο στηρίζεται στις θεμελιώδεις αρχές της Σύμβασης Faro του Συμβουλίου της Ευρώπης για την αξία της πολιτιστικής κληρονομιάς για την κοινωνία, η οποία υπογράφηκε το 2005 και πραγματοποιείται με τη συνεργασία του Marco Polo Project, του ΥΠΠΟΑ-Εφορεία Αρχαιοτήτων Ρεθύμνου, του Δήμου Ρεθύμνης, του Συλλόγου Κατοίκων Παλιάς Πόλης και του Πολιτιστικού Συλλόγου Χανίων «Φίλοι της Ιταλίας», ενώ τελεί υπό την αιγίδα της ιταλικής πρεσβείας στην Αθήνα.

Η έκθεση λειτουργεί στο Κτίριο του Πυροβολικού, εντός του Φρουρίου Φορτέτζα, στην παλιά πόλη Ρεθύμνου, καθημερινά (10.30-13.00 και 17.30-20.00), και θα διαρκέσει μέχρι και τις 27 Σεπτεμβρίου 2020. Ο κάθε τόπος, σύμφωνα με το πρόγραμμα Marco Polo System Project / Βενετία, που διαθέτει οχυρωματική αρχιτεκτονική κληρονομιά, όπως φρούρια, πύργους, προμαχώνες, οχυρωμένες πόλεις, γίνεται μέλος μιας κοινότητας που εκτείνεται σε όλη την Ευρωμεσογειακή λεκάνη, με στόχο την υλοποίηση κοινών αναπτυξιακών έργων και τη βιωσιμότητα αυτών των μνημείων.

Το έργο «FARO για τα οχυρά», είναι μία ευρωπαϊκή συνεργασία του Marco Polo System Project με διεθνείς οργανισμούς και στοχεύει στην ανάδειξη της οχυρωματικής πολιτιστικής κληρονομιάς και της οχυρωματικής αρχιτεκτονικής, ώστε να δημιουργηθεί το Ευρωμεσογειακό Δίκτυο Οχυρών. Οι διαφορετικών περιόδων πολιτισμοί του χθες και του σήμερα, σύμφωνα με το πρόγραμμα, οφείλουν να συνδεθούν μεταξύ τους και να γίνει ανταλλαγή των πολιτισμικών αξιών μεταξύ των τοπικών, εθνικών αλλά και διεθνών κοινοτήτων και περιοχών. Ειδικά σήμερα που η συζήτηση για την Ευρώπη και το μέλλον της έχει γιγαντωθεί, το πρόγραμμα δίνει τη δυνατότητα μέσω πρωτοβουλιών και συνεργασιών όπως η συγκεκριμένη έκθεση στο Ρέθυμνο να ενθαρρυνθεί ένας υγιής διάλογος μεταξύ των λαών ο οποίος θα βοηθήσει στη συνύπαρξη, στη δημιουργία κοινών στόχων, κυρίως όμως στη υπεράσπιση της συνοχής των λαών της Ευρώπης.

Η έκθεση, που αρχικά έφερε τον τίτλο «Οχυρωματική Κληρονoμιά: Αδριατική, μια άλλη προσέγγιση», ξεκίνησε από το Koper (Σλοβενία) και ταξίδεψε στη Βενετία, στην Palmanova και στη Ferrara της Ιταλίας, στην Κέρκυρα, στην Ηγουμενίτσα, στα Χανιά και την περίοδο αυτή φιλοξενείται στο Ρέθυμνο.