Η σύζευξη αρχαίου ελληνικού πολιτισμού και σύγχρονου που επιχειρεί το υπουργείο Πολιτισμού σε αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία της επικράτειας, σε μια προσπάθεια εξωστρέφειας και οικονομικής στήριξης του οπτικοακουστικού τομέα με καλοκαιρινές δωρεάν παραστάσεις, στη σκιά της πανδημίας, ξεκινά το Σάββατο 18 Ιουλίου από τη Ρωμαϊκή Αγορά. Με τη μοναδική συναυλία της Ανίτα Ρατσβελισβίλι, σε δημοφιλείς άριες από όπερες των Βέρντι, Τσιλέα, Γκουνό, Σαιν-Σανς, Κερουμπίνι και Μάγερμπερμια.

Η σταρ της όπερας, με τη θεαματική πορεία στις κορυφαίες όπερες του πλανήτη και τις διθυραμβικές κριτικές, συμβάλλει αφιλοκερδώς στην εναρκτήρια εκδήλωση του θεσμού «Όλη η Ελλάδα ένας Πολιτισμός». Μαζί της η ορχήστρα της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, υπό τη διεύθυνση του Λουκά Καρυτινού.

«Καλλιτέχνες του διαμετρήματος της Ανίτα Ρατσβελισβίλι είναι ο λόγος που υπάρχει η όπερα» έχουν γράψει οι New York Times «και η εμφάνισή της είναι μεγάλο γεγονός» δήλωσε ο Γιώργος Κουμεντάκης, διευθυντής της ΕΛΣ, ο οποίος συνεργάστηκε στενά με το υπουργείο Πολιτισμού για τον σχεδιασμό των εκδηλώσεων «Όλη η Ελλάδα ένας Πολιτισμός», μαζί με τους διευθυντές των εποπτευόμενων φορέων του υπουργείου Πολιτισμού.

Η συναυλία θα μεταδοθεί ζωντανά από τον δικτυακό τόπο της ΕΛΣ nationalopera.gr και από τη νέα ψηφιακή πλατφόρμα που δημιούργησε το υπουργείο Πολιτισμού με online προβολές πολιτιστικού περιεχομένου στην διεύθυνση https://digitalculture.gov.gr. Επίσης, θα μεταδοθεί την Κυριακή 19 Ιουλίου στις 21.00 από την ΕΡΤ2 και στη συνέχεια σε ευρωπαϊκές τηλεοράσεις, μέσω της EBU.

Στην ίδια επανεκκίνηση του Πολιτισμού με διεθνείς προεκτάσεις στοχεύει και η αναμετάδοση στο εξωτερικό των« Περσών» του Αισχύλου με το Εθνικό Θέατρο στην Επίδαυρο, στις 25 Ιουλίου, με τη στήριξη του ΥΠΠΟΑ και του Φεστιβάλ Αθηνών.

«Επειδή δεν έχουμε βάλει εισιτήριο είναι στη διακριτική ευχέρεια των θεατών του εξωτερικού αν επιθυμούν να κάνουν, αντί αντιτίμου, μια δωρεά στο Εθνικό Θέατρο» είπε σε συνέντευξη Τύπου η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λίνα Μενδώνη, υπενθυμίζοντας ότι τα 2.500 χρόνια από τη ναυμαχία της Σαλαμίνας αποτελούν «γεγονός που καθόρισε την πορεία του δυτικού κόσμου».

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων «Όλη η Ελλάδα ένας Πολιτισμός» θα ολοκληρωθεί στις 30 Σεπτεμβρίου. Την επομένη, 1η Οκτωβρίου, θα ανοίξει η πλατφόρμα για την υποβολή αιτήσεων για εκδηλώσεις του επόμενου καλοκαιριού, που θα κριθούν από επιτροπή του υπουργείου Πολιτισμού.

Συνολικά φέτος στο πλαίσιο του νέου θεσμού, εκτός από τις εκδηλώσεις της πανσελήνου που παραδοσιακά διοργανώνει το υπουργείο Πολιτισμού, πραγματοποιούνται 270 δράσεις σύγχρονου πολιτισμού σε 122 αρχαιολογικούς χώρους, μνημεία και προαύλιους χώρους μουσείων σε 43 Περιφέρειες. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να ενημερώνονται και να κάνουν ηλεκτρονικές κρατήσεις – έχουν ήδη ξεκινήσει για τις 30 πρώτες εκδηλώσεις- στην ηλεκτρονική διεύθυνση του υπουργείου Πολιτισμού https://digitalculture.gov.gr. Οι παραστάσεις είναι δωρεάν και τηρούνται όλα τα πρωτόκολλα ασφαλείας που επιβάλλει η πολιτεία για την πανδημία.