Μια δωρεάν και εύκολη σε χρήση εφαρμογή που προσφέρει περιηγήσεις και πληροφορίες για τα κτήρια της Αθήνας της περιόδου 1830-1940 δημιούργησε η MONUMENTA. Με την εφαρμογή «Κτήρια της Αθήνας», που είναι πλέον διαθέσιμη στο app store και στο google play, ο χρήστης μπορεί ανά πάσα στιγμή να δει αν βρίσκεται κοντά σε κάποια από αυτά, να αναζητήσει το κτήριο που τον ενδιαφέρει και να  σημειώσει τα αγαπημένα του. Κτήρια νεοκλασικά, εκλεκτικιστικά, μοντέρνα, κάθε χρήσης, με μικρές και μεγάλες ιστορίες είναι πια προσβάσιμα στους κατοίκους, τους επισκέπτες, τους περιπατητές της πόλης.

Η εφαρμογή περιλαμβάνει δύο επιπλέον λειτουργίες πιλοτικά:

—τη λειτουργία «Μοιράσου μια πληροφορία», όπου με βάση τις πληροφορίες του χρήστη εμπλουτίζεται το δελτίο και η ιστορία ενός κτηρίου και

—τη λειτουργία επίσκεψης (beta) «Προτεινόμενες διαδρομές», που επιτρέπει την αποθήκευση αγαπημένων διαδρομών με κτήρια της περιόδου 1830-1940. Σύντομα θα συμπεριληφθούν και οι προτάσεις διαδρομών της MONUMENTA.

Οι πληροφορίες και οι φωτογραφίες των κτηρίων προέρχονται από την ψηφιακή βάση δεδομένων-ιστοσελίδα www.docathens.org. Στη βάση καταχωρίστηκαν 10.600 κτήρια, όσα δηλαδή διατηρούνται στις επτά δημοτικές κοινότητας της Αθήνας, τα οποία καταγράφηκαν και μεγάλο μέρος αυτών τεκμηριώθηκε την περίοδο 2013-2020 από τη MONUMENTA. Η ανάρτηση των κτηρίων στη βάση δεδομένων γίνεται σταδιακά. Πάνω από 2.000 κτήρια είναι διαθέσιμα αυτή τη στιγμή, ενώ νέο υλικό και νέα κτήρια θα αναρτώνται κάθε εβδομάδα.

Η εφαρμογή για κινητές συσκευές της MONUMENTA «Κτήρια της Αθήνας» δημιουργήθηκε στο πλαίσιο των προγραμμάτων «Καταγραφή, τεκμηρίωση και ανάδειξη κτηρίων του 19ου και 20ού αιώνα στην Αθήνα» με αποκλειστική δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος. H εφαρμογή υλοποιήθηκε από την εταιρία πληροφορικής HONEST PARΤNERS.

Οδηγίες χρήσης

Κατεβάστε το app για συσκευές apple, δωρεάν εδώ.

Κατεβάστε το app για συσκευές android, δωρεάν εδώ.

Περισσότερες πληροφορίες

Στην ιστοσελίδα: https://docathens.org/gr/

Στο ιστολόγιο: http://monumentakatagrafi.wordpress.com

Στο Facebook: Ομάδα «Κάθε μέρα και ένα σπίτι»: https://www.facebook.com/groups/628753367673339/about/