Hμερίδα με θέμα «Η καταγραφή κτηρίων του 19ου και 20ού αιώνα στην 7η Δημοτική Κοινότητα του Δήμου Αθηναίων» διοργανώνει η Monumenta σε συνεργασία με την 7η Δημοτική Κοινότητα την Παρασκευή 22 Μαΐου, στις 18.30, στο Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Ιλεάνα Τούντα (Αρματωλών και κλεφτών 48, Αμπελόκηποι).

Η ημερίδα γίνεται στο πλαίσιο του προγράμματος «Καταγραφή και ανάδειξη κτηρίων του 19ου και 20ού αιώνα στην Αθήνα» με αποκλειστικό δωρητή το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Παράλληλα με την καταγραφή των κτηρίων συλλέχθηκε μεγάλος αριθμός  προφορικών μαρτυριών, οργανώθηκαν εκδηλώσεις και εκπαιδευτικά προγράμματα που είχαν ως στόχο να εντάξουν το ενδιαφέρον για τα ιστορικά κτήρια στην καθημερινή ζωή των κατοίκων και των επισκεπτών της περιοχής. Οι πληροφορίες για τα κτήρια καταχωρούνται στην ιστοσελίδα-βάση δεδομένων του προγράμματος www.docathens.org  η οποία είναι ελεύθερα προσβάσιμη.

Στην ημερίδα θα παρουσιαστούν τα αποτελέσματα της καταγραφής των κτηρίων της 7ης Δημοτικής Κοινότητας (γειτονιές Αβέρωφ, Άγιος Θωμάς, Αμπελόκηποι, Ελληνορώσων, Ερυθρός, Κάτω Ερυθρός, Κουντουριώτικα, Πεδίον Άρεως, Πολύγωνο). Επίσης, η εκδήλωση περιλαμβάνει ομιλίες ειδικών ερευνητών και επιστημόνων για κτήρια δημόσιας υγείας, πολλά από τα οποία βρίσκονται στην 7η ΔΚ, για κτήρια που χάθηκαν στο πέρασμα των χρόνων αλλά και τις δρατηριότητες σχολείων της περιοχής, του 2ου Πειραματικού Γυμνασίου και του 56ου Γυμνασίου, που έχουν ασχοληθεί με την ιστορία του σχολείου και της ευρύτερης περιοχής και συμμετείχαν στην καταγραφή κτηρίων της Αθήνας.

Όπως επισημαίνουν οι διοργανωτές της ημερίδας: «Η 7η Δημοτική Κοινότητα είναι πολυπληθής και σώζει σημαντικό αρχιτεκτονικό πλούτο, κυρίως του α’ μισού του 20ού αιώνα. Καταγράφηκαν και φωτογραφήθηκαν περίπου 1.000 κτήρια, ιδιωτικά και δημόσια. Εντυπωσιακός είναι ο αριθμός των κτηρίων υγείας  και εκπαίδευσης που λειτουργούν στην περιοχή και σχεδιάστηκαν από σημαντικούς αρχιτέκτονες. Σε αυτή την κοινότητα εξάλλου δημιουργήθηκαν και σώζονται προσφυγικοί οικισμοί και προσφυγικές πολυκατοικίες που μαρτυρούν την ιστορία των συνοικιών της περιοχής. Δυστυχώς είναι εξαιρετικά μεγάλη η καταστροφή των κτηρίων που έγινε κυρίως από τη δεκαετία του 1990 και μετά, κατά την ανοικοδόμηση πολυόροφων κτηρίων, αφαιρώντας από το τμήμα αυτό της Αθήνας τη μνήμη και την ιστορική ταυτότητα».

Για το πρόγραμμα της ημερίδας πατήστε εδώ.