Αυτοψία στον κλειστό αρχαιολογικό χώρο της Πειραϊκής πραγματοποίησαν ο δήμαρχος Πειραιά Γιάννης Μώραλης, με την υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη και την προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Πειραιώς και Νήσων Στέλλα Χρυσουλάκη, στο πλαίσιο του σχεδιασμού του δήμου Πειραιά για την ανάπλαση στην Ακτή Θεμιστοκλέους.

Κατά τη διάρκεια της αυτοψίας, ο δήμαρχος Πειραιά επεσήμανε στην υπουργό, πως μόλις ολοκληρωθούν οι εργασίες η περιοχή «θα αναδειχθεί σε ένα από τα ομορφότερα σημεία της πόλης και της Αττικής». Κατά τη συνάντηση, ο κ. Μώραλης συζήτησε με την κα Μενδώνη το ενδεχόμενο να διευκολυνθούν οι σχετικές διαδικασίες, προκειμένου να ενταχθεί στην ανάπλαση της Πειραϊκής ο κλειστός αρχαιολογικός χώρος και να ξεκινήσει ανεμπόδιστα αυτό το σημαντικό έργο, το οποίο εντάσσεται στην Ολοκληρωμένη Χωρική Επένδυση.

Εκτός από τον αρχαιολογικό χώρο της Πειραϊκής, η επίσκεψη περιελάμβανε και τη βίλα Παπαστράτου στην περιοχή του Αγίου Διονυσίου, όπου η υπουργός είδε από κοντά τις τοιχογραφίες που έχουν αναδειχθεί κατά τη διάρκεια των εργασιών, ενώ η συνάντηση συνεχίστηκε στο δημαρχείο Πειραιά.

«Θέλαμε να δούμε τις προθέσεις του υπουργείου Πολιτισμού για τον κλειστό αρχαιολογικό χώρο στην Πειραϊκή. Για την ανάπλαση του παραλιακού μετώπου της Πειραϊκής από τη Σχολή Ναυτικών Δοκίμων μέχρι τη Φρεαττύδα, έχουμε ήδη εξασφαλίσει τους πόρους μέσω της Ολοκληρωμένης Χωρικής Επένδυσης. Στο πλαίσιο αυτό εξετάσαμε την ένταξη του κλειστού αρχαιολογικού χώρου στο σημαντικό αυτό έργο», τόνισε σε δήλωσή του ο δήμαρχος Πειραιά, μετά το τέλος της συνάντησης με την κα Μενδώνη.

«Διαπίστωσα πως υπάρχει η πρόθεση να ανοίξει ο αρχαιολογικός χώρος και μένει να δούμε αν θα υλοποιηθεί, καθώς πρέπει να εξετάσουμε τα κόστη, τις μελέτες που πρέπει να καταρτιστούν, και μια σειρά αποφάσεων που θα τις δούμε να εξελίσσονται», κατέληξε ο κ. Μώραλης.

Την επόμενη εβδομάδα θα επαναληφθεί η συνάντηση του δημάρχου Πειραιά με την υπουργό Πολιτισμού, αυτή τη φορά στο γραφείο της Λίνας Μενδώνη.