«Çok güzel» (3.8.2011). «Εμένα μου άρεσε κυρίως η τεχνολογία που έχει σε αυτόν τον χώρο και στους άλλους χώρους. Το μουσείο με εντυπωσίασε πολύ! Να το κρατήσετε ανοιχτό για πάντα! Παναγιώτης». «Αυτή η τεχνολογία τα σπάει!» (10.7.19). «Ήταν η καλύτερη εμπειρία σε μουσείο. Ευχαριστώ!». «Είναι υπέροχα, θέλω κι εγώ να γίνω αρχαιολόγος!». «Γεια, είμαι η Ελίσα και μετά από αυτή την έκθεση θα αρχίσω να διαβάζω ιστορία»…

Είναι επιλεγμένες φράσεις από τις «εντυπώσεις» νεαρών επισκεπτών που καταγράφηκαν στο βιβλίο Εντυπώσεων του Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης και «κοσμούν» τις τελευταίες σελίδες του επετειακού λευκώματος που εξέδωσε.

Περισσότερους από 136.000 επισκέπτες (ανάμεσα τους χιλιάδες μικροί μαθητές) υποδέχτηκε στη διάρκεια του περασμένου χρόνου (2019) το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης υπερδιπλασιάζοντας σε μια δεκαετία και πλέον τον αριθμό των επισκεπτών του.

Από την ίδρυσή του, το 1962, το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης λειτουργεί ως το μητροπολιτικό μουσείο της Μακεδονίας, καθώς συντηρεί, φυλάσσει, μελετά, εκθέτει και προβάλλει συστηματικά αρχαιότητες απ όλο τον μακεδονικό χώρο.

Στις συλλογές του περιλαμβάνονται περί τα 50.000 αρχαία αντικείμενα σε συλλογές μετάλλινων αντικειμένων, μικροτεχνίας, κεραμικής, οργανικών υλικών (με κορωνίδα όλων τον Πάπυρο του Δερβενίου, το αρχαιότερο «βιβλίο» της Ευρώπης), λίθινων μνημείων, ψηφιδωτών, τοιχογραφιών, σύγχρονων εικαστικών έργων, καθώς και η μεγαλύτερη συλλογή χρυσών στεφανιών παγκοσμίως.

Στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης πραγματοποιήθηκαν τα τελευταία χρόνια επτά μεγάλες (μόνιμες) εκθέσεις και δύο υπαίθριες (που λειτουργούν με δωρεάν είσοδο). Επίσης, πραγματοποιήθηκαν 30 αρχαιολογικές περιοδικές εκθέσεις, 70 εικαστικές εκθέσεις με 219 καλλιτέχνες από 45 χώρες, ενώ στους χώρους του λειτουργεί μόνιμη συλλογή 100 και πλέον σύγχρονων εικαστικών έργων.

Πραγματοποιήθηκαν επίσης 40 και πλέον εκπαιδευτικά προγράμματα για τις μόνιμες και περιοδικές του εκθέσεις, τα οποία παρακολούθησαν 44.770 παιδιά και ενήλικες.

Στο μουσείο πραγματοποιήθηκαν 74 επιστημονικές συναντήσεις με 1.027 επιστήμονες από 236 φορείς και 35 χώρες, ενώ τα φυλλάδιά του που διανέμονται στους επισκέπτες του είναι μεταφρασμένα σε 20 γλώσσες.

Τα στοιχεία λειτουργίας του Μουσείου ανακοινώθηκαν στη διάρκεια παρουσίασης του επετειακού λευκώματος (με την κυκλοφορία του οποίου η σειρά «Εκδόσεις του Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης» έφθασε αισίως τις 44) και μέσα από σύντομα κείμενα και πλούσιο αρχειακό φωτογραφικό υλικό αποτυπώνεται η πολύπλευρη δράση του.

Το επετειακό λεύκωμα με τίτλο «Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, 10+ χρόνια [2006-2019]» αφορά στην επαναλειτουργία του Μουσείου μετά τη διακοπή της λειτουργίας και την ανακαίνισή του. Είναι αφιερωμένο στην τελευταία διευθύντριά του – την αρχαιολόγο Λιάνα Στεφανή που πέθανε πρόωρα προ διμήνου, δύο μόλις χρόνια μετα την ανάληψη των καθηκόντων της.

Την επιμέλεια του επετειακού τόμου είχαν η Λιάνα Στεφανή και οι αρχαιολόγοι του μουσείου Στυλιάνα Γκαλινίκη, Ευαγγελία Τσαγκαράκη και Αγγελική Κουκουβού (εκτελεί χρέη αναπληρώτριας διευθύντριας του μουσείου).

Στην ίδια εκδήλωση παρουσιάστηκε και ο επιστημονικός κατάλογος της τρέχουσας περιοδικής έκθεσης του Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης «Από τον Νότο στον Βορρά. Αποικίες των Κυκλάδων στο βόρειο Αιγαίο». Πρόκειται για μια καλαίσθητη έκδοση 400 σελίδων, πλούσια εικονογραφημένη, με 12 επιστημονικά κείμενα και 363 λήμματα, που φωτίζουν ένα ιδιαίτερα σημαντικό επεισόδιο στην ιστορία και εξέλιξη του βορειοελλαδικού χώρου, αυτό της αποίκισής του από κατοίκους της Πάρου και της Άνδρου στην αυγή των ιστορικών χρόνων.

Μουσείο ανοιχτό χωρίς εκδηλώσεις

Η παρουσίαση του επετειακού λευκώματος ήταν η τελευταία μαζική εκδήλωση και του Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης προ της εμφάνισης του κορονοϊού. Στο πλαίσιο των μέτρων για την αποφυγή εξάπλωσης του ιού, το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης ματαιώνει όλες τις προγραμματισμένες εκδηλώσεις του για το διάστημα 9-15 Μαρτίου, ωστόσο θα είναι ανοιχτό για επισκέψεις του κοινού.