Τιμητική εκδήλωση με τίτλο «Η δική μας Μελίνα» διοργανώνει το Πελοποννησιακό Λαογραφικό Ίδρυμα «Β. Παπαντωνίου», στο πλαίσιο του έτους «Μελίνα Μερκούρη». Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στον πολιτιστικό χώρο του Ιδρύματος «Κανάρη 4», στο Κολωνάκι, την Τετάρτη 26 Φεβρουαρίου, και ώρα 18.30.

Στην εκδήλωση θα μιλήσουν οι: Χριστόφορος Αργυρόπουλος (πρόεδρος Ιδρύματος Μελίνα Μερκούρη), Ιωάννα Παπαντωνίου (πρόεδρος ΠΛΙ) και Μανουέλλα Παυλίδου (Γενική Γραμματέας Ιδρύματος Μελίνα Μερκούρη).

Παράλληλα, στο χώρο θα εκτεθούν ενδύματα της μεγάλης Ελληνίδας από τη συλλογή του Ιδρύματος Μελίνα Μερκούρη. Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 10 Μαρτίου.

Η σχέση της Μελίνας Μερκούρη με το Πελοποννησιακό Λαογραφικό Ίδρυμα και προσωπικά με την πρόεδρό του χρονολογείται από τη δεκαετία του 1980. Το ΠΛΙ εκπροσώπησε την Ελλάδα στα Ευρωπάλια 1982 με την έκθεση «Ο κύκλος της ζωής» (Βρυξέλλες 2.10-1.11.1982), μετά από ανάθεση από την τότε υπουργό Πολιτισμού και Επιστημών Μελίνα Μερκούρη. Όταν η Αθήνα έγινε η πρώτη Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης, ένας θεσμός που ξεκίνησε στις 13 Ιουνίου 1985 από το Συμβούλιο Υπουργών με πρωτοβουλία της Μελίνας Μερκούρη, το ΠΛΙ συμμετείχε στον εορτασμό με την έκθεση «Η ελληνική φορεσιά και το κόσμημα άλλοτε και τώρα», την πρώτη έκθεση μόδας στην Ελλάδα. Επίσης, το 1989 στο ΠΛΙ ανατέθηκε από τη Μελίνα Μερκούρη το Εθνικό Αρχείο Ενδυμασίας, ενώ το 2003 η Ιωάννα Παπαντωνίου ίδρυσε την Ελληνική Εταιρία Ενδυμασιολογίας, ως προέκταση του Αρχείου.

Όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση του Ιδρύματος, «η αείμνηστη Μελίνα υπήρξε πάντα αρωγός του ΠΛΙ, βοηθώντας κυρίως τη συμμετοχή του σε πολλές εκθέσεις στο εξωτερικό, με σκοπό την προβολή και διάδοση του ελληνικού πολιτισμού».