Το 2014 συμπληρώνονται 20 χρόνια χωρίς τη Μελίνα Μερκούρη. Το Ίδρυμα Μελίνα Μερκούρη και το Μουσείο Μπενάκη, εκδίδουν από κοινού το επετειακό φωτογραφικό λεύκωμα Μελίνα και με αφορμή την κυκλοφορία του παρουσιάζουν την έκθεση «Οδός Μελίνας Μερκούρη» στο κτήριο της οδού Πειραιώς, η οποία θα διαρκέσει έως τις 25 Μαΐου 2014.

Το λεύκωμα Μελίνα είναι μία έκδοση με πλήθος σπάνιων φωτογραφιών από την προσωπική ζωή, την καλλιτεχνική και πολιτική σταδιοδρομία της Μελίνας, τις συναντήσεις της με διασημότητες κ.ά., ενώ μέσα από άγνωστα περιστατικά, στα κείμενα ξετυλίγονται η προσωπικότητα και η καριέρα της.

H έκθεση, όπως και το λεύκωμα, αναδεικνύουν την πορεία της στον κινηματογράφο, στο θέατρο και την πολιτική, προσωπικές της στιγμές, το πάθος με το οποίο αγωνίστηκε για τον πολιτισμό και την Ελλάδα και το μοναδικό χάρισμα που είχε να εμπνέει και να συμπαρασύρει τον κόσμο στα οράματά της.

Όπως αναφέρει ο Πρόεδρος του Ιδρύματος «Μελίνα Μερκούρη», Χριστόφορος Δ. Αργυρόπουλος: «Είκοσι χρόνια μετά την αναχώρησή της, η Μελίνα, τα έργα της και οι αγώνες της είναι παρόντα μέσα σε συνθήκες που άλλαξαν δραματικά. Η σημερινή πραγματικότητα ελάχιστα θυμίζει την αμεριμνησία των χρόνων που προηγήθηκαν. Τώρα έχουμε ουσιαστική ανάγκη να σκεφτούμε και να αισθανθούμε με χρώματα και χειρονομίες ανθρώπων που αγαπήσαμε».

Ο επισκέπτης της έκθεσης θα μπορεί ακόμα να δει προσωπικά αντικείμενα και ντοκουμέντα από την καριέρα της Μελίνας, αλλά και το ίδιο το καμαρίνι της, που μεταφέρθηκε ειδικά γι’ αυτό το σκοπό από το Θεατρικό Μουσείο.

Στον ίδιο χώρο θα προβάλλονται συνεντεύξεις της και ντοκιμαντέρ που αναφέρονται στην καλλιτεχνική και πολιτική σταδιοδρομία της, ξετυλίγοντας γνωστές και άγνωστες πτυχές της ζωής της. Πιο συγκεκριμένα θα προβάλλονται: Το πρώτο δοκιμαστικό της Μελίνας στο Παρίσι (1952), η εκπομπή Παρασκήνιο της ΕΤ1 σε σκηνοθεσία Λάκη Παπαστάθη («Συνέντευξη στην Επίδαυρο»), η διαμαρτυρία κατά της χούντας στην Ελλάδα στην πλατεία Τραφάλγκαρ στο Λονδίνο, η ταινία του Ροβήρου Μανθούλη «Η Μελίνα στο Παρίσι», το αφιέρωμα στην Μελίνα από τον Γιώργο Δουατζή (ΕΡΤ), το ντοκιμαντέρ «Η γυναίκα που ήταν η Ελλάδα» (ΕΡΤ-ZDF σε σκηνοθεσία Laszlo Hartmann), το αφιέρωμα στη Μελίνα από τη Δάφνη Τζαφέρη, η ταινία του Αντώνη Λεπενιώτη «Ein Weltstar hat Heimweh – Melina Merouri» και η εκπομπή του αμερικανικού καναλιού CBS «60 minutes, Madame Minister».

Παράλληλες εκδηλώσεις

Στο πλαίσιο της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν παράλληλες εκδηλώσεις, όπως κινηματογραφικό αφιέρωμα στη Μελίνα Μερκούρη, συζητήσεις και συναυλία.

Το πρόγραμμα του κινηματογραφικού αφιερώματος θα πραγματοποιηθεί στο αμφιθέατρο του Μουσείου Μπενάκη κατά τη διάρκεια της έκθεσης, τις Κυριακές 9 Μαρτίου και 6 Απριλίου 2014. Σε αυτό θα προβληθούν οι εξής ταινίες:

— Κυριακή 9 Μαρτίου 2014: Ποτέ την Κυριακή (ώρα 11:00), Κραυγή γυναικών (ώρα 13:00), Φαίδρα (ώρα 15:15), Δοκιμή (ώρα 17:15).

— Κυριακή 6 Απριλίου 2014: Δέκα και μισή καλοκαίρι βράδυ (ώρα 11:00), Στέλλα (ώρα 12:45), Τοπκαπί (ώρα 14:45), Ποτέ την Κυριακή (ώρα 19:00).

Οι ημερομηνίες και το περιεχόμενο των άλλων παράλληλων εκδηλώσεων θα ανακοινωθούν σύντομα.

Πού και πότε

«Οδός Μελίνας Μερκούρη», Μουσείο Μπενάκη, Πειραιώς 138, τηλ. 210 3453111.

Διάρκεια: 6 Μαρτίου – 25 Μαΐου 2014. Ώρες λειτουργίας: Πέμπτη, Κυριακή: 10.00-18.00, Παρασκευή, Σάββατο: 10.00-22.00, Δευτέρα, Τρίτη, Τετάρτη: Κλειστά.