Με αφορμή την ελεύθερη είσοδο στα μουσεία, όπως έχει θεσπιστεί για κάθε πρώτη Κυριακή του μήνα, την Κυριακή 2 Φεβρουαρίου οι ξεναγοί της Θεσσαλονίκης διοργανώνουν δωρεάν ξεναγήσεις στο Αρχαιολογικό Μουσείο της πόλης και στη Βεργίνα, σε διάφορες γλώσσες.

Είναι μια πρωτοβουλία του Συνδέσμου Διπλωματούχων Ξεναγών Θεσσαλονίκης και Βορείου Ελλάδος που, όπως εξήγησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η πρόεδρός του, Αναστασία Γαϊτάνου, εντάσσεται σε ευρύτερο πλαίσιο δράσεων που πραγματοποιούν οι ξεναγοί για να γνωρίσει ο κόσμος την πόλη, χωρίς κόστος. «Ως διπλωματούχοι ξεναγοί μιλάμε 14 γλώσσες, για αυτό αποφασίσαμε να προσφέρουμε ξεναγήσεις εκτός από τα ελληνικά και στα ρωσικά, τα γερμανικά, τα γαλλικά, τα αγγλικά, τα ιταλικά και τα πολωνικά, βάσει της διαθεσιμότητας και της δυνατότητας των συναδέλφων μας. Σε αυτές τις ξεναγήσεις οι συμμετέχοντες δεν είναι συνήθως τουρίστες, αλλά άνθρωποι που ζουν στη Θεσσαλονίκη και κατάγονται από άλλη χώρα ή είναι διπλής καταγωγής» είπε η κα Γαϊτάνου.

Αυτήν την Κυριακή η ξενάγηση θα γίνει στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης στις εξής γλώσσες: 10.00 στα γερμανικά, 10.15 στα αγγλικά, 10.30 στα γαλλικά, 10.45 στα ιταλικά και 11.00 στα πολωνικά.

Θα πραγματοποιηθεί επίσης ξενάγηση στα ρωσικά και τα ελληνικά, για τις οποίες τα γκρουπ θα διαμορφωθούν ανάλογα με τη ζήτηση και απαιτείται κράτηση (για τη ρωσική ξενάγηση στο τηλέφωνο 6948 287733, την Παρασκευή 31 Ιανουαρίου και το Σάββατο 1 Φεβρουαρίου, 17.00-19.00, και για την ελληνική ξενάγηση στο τηλέφωνο 6947 852909 το Σάββατο 1 Φεβρουαρίου, 11.00-13.00).

«Η ξενάγηση θα αφορά τις δύο μεγάλες εκθέσεις του Αρχαιολογικού Μουσείου: Η μια είναι ο Χρυσός των Μακεδόνων, που μας δίνει μια πολύ καλή εικόνα της ζωής των εύρωστων Μακεδόνων από τον 6ο μέχρι τον 4ο αι. π.Χ. κυρίως, και η άλλη έκθεση είναι αυτή που δείχνει πώς οδηγηθήκαμε στην ίδρυση της Θεσσαλονίκης μέχρι την εποχή της επικράτησης του Χριστιανισμού (περίπου από τον 4ο αι. π.Χ. έως τον 3ο αι. μ.Χ.)», σημείωσε η κα Γαϊτάνου.

Ξενάγηση θα πραγματοποιηθεί και στους Βασιλικούς Τάφους των Αιγών στη Βεργίνα, στα πολωνικά (δηλώσεις συμμετοχής μέχρι την Παρασκευή 31 Ιανουαρίου, 18.00-19.00).