Η Κυπριακή Εθνική Επιτροπή του Διεθνούς Συμβουλίου Μουσείων (International Council of Museums – ICOM), με ανακοίνωσή της, εκφράζει την έντονή της ανησυχία με τις πρόσφατες ανακοινώσεις του Αρχιεπισκόπου Κύπρου Χρυσόστομου Β’ σχετικά με το Εθνολογικό Μουσείο (Οικία Χατζηγεωργάκη Κορνέσιου) και την απόφασή του να μην ανανεώσει το καταπίστευμα στο Τμήμα Αρχαιοτήτων Κύπρου και να μετατρέψει το εν λόγω μουσείο από Εθνολογικό σε Εκκλησιαστικό.

To αρχοντικό του Χατζηγεωργάκη Κορνέσιου, στο οποίο στεγάζεται το Εθνολογικό Μουσείο από το 1988, αποτελεί ένα από τα πιο αξιόλογα δείγματα αστικής αρχιτεκτονικής της περιόδου της Οθωμανικής κυριαρχίας. Το Μουσείο είχε μάλιστα διακριθεί με βραβείο Europa Nostra το 1986. Η διαχείριση και ανάδειξη τόσο του ίδιου του Μνημείου, όσο και του Μουσείου από το Τμήμα Αρχαιοτήτων Κύπρου αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση, αφού οι εργασίες αναστήλωσης, συντήρησης και αποκατάστασης του κτιρίου, όσο και η συγκρότηση της εκθεσιακής συλλογής του μουσείου έγιναν με επαγγελματισμό, ευαισθησία και με πρώτιστο στόχο το δημόσιο συμφέρον.

Οι επισκέπτες στο Εθνολογικό Μουσείο έχουν την  ευκαιρία να πάρουν μια γεύση της αστικής ζωής στη Λευκωσία κατά τα χρόνια της Οθωμανικής κυριαρχίας, αφού ουσιαστικά εισέρχονται σε ένα Μουσείο το οποίο κάποτε λειτουργούσε ως οικία του δραγομάνου Χατζηγεωργάκη Κορνέσιου. Επιπλέον, αξίζει να σημειωθεί ότι το Μουσείο έχει μέσα στα χρόνια φιλοξενήσει πληθώρα σημαντικών πολιτιστικών εκδηλώσεων με μεγάλη προσέλευση (διαλέξεις, περιοδικές εκθέσεις, συναυλίες, θεατρικά έργα, αφηγήσεις, χορό κ.ά.), ενώ τα εκπαιδευτικά προγράμματα που διοργανώνονται έχουν ιδιαίτερα πρωτοποριακές προσεγγίσεις και σημειώνουν μεγάλη επιτυχία.

«Η αγάπη του κοινού για το αρχοντικό του Χατζηγεωργάκη Κορνέσιου οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στον επαγγελματισμό, την ευαισθησία και την τεχνογνωσία του Τμήματος Αρχαιοτήτων, το οποίο όχι μόνον πρέπει, αλλά και οφείλει να συνεχίσει να είναι υπεύθυνο για τον ιστορικό αυτό χώρο. Η ενδεχόμενη μετατροπή του Μουσείου σε εκκλησιαστικό θα πλήξει ανεπανόρθωτα την ιστορική μνήμη και θα αλλοιώσει τον χαρακτήρα του μνημείου» αναφέρεται στην ανακοίνωση. Η Εθνική Επιτροπή ICOM Κύπρου επισημαίνει ότι, ήδη στην περιοχή, λειτουργεί το ιδιαίτερα σημαντικό Βυζαντινό Μουσείο του Ιδρύματος Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ’, το οποίο είναι αφιερωμένο στην εκκλησιαστική ζωή και τέχνη.

«Ως επαγγελματίες στη διαχείριση μουσείων, επισημαίνουμε ότι τα χαρακτηριστικά της μονιμότητας, της διαχρονικής διατήρησης και της προσβασιμότητας των Μουσείων και των συλλογών τους, αλλά και η διασφάλιση ότι τα Μουσεία και τις συλλογές τους θα μπορούν να τα απολαμβάνουν και οι μελλοντικές γενεές, αποτελούν βασικές αρχές του κώδικα δεοντολογίας του Διεθνούς Συμβουλίου Μουσείων. Ως εκ τούτου, καλούμε τον Αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο Β’ να αναθεωρήσει τις αποφάσεις του και να επιτρέψει στο Τμήμα Αρχαιοτήτων να συνεχίσει το αξιόλογό του έργο στον ιστορικό αυτό χώρο, μέρος του οποίου είναι εξάλλου κρατική ιδιοκτησία» καταλήγει η ανακοίνωση.