Ποικίλες εκδηλώσεις με ελεύθερη είσοδο έχει προγραμματίσει το Τμήμα Αρχαιοτήτων Κύπρου στο πλαίσιο των εορτασμών για τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων 2016 (18 Μαΐου) που φέτος έχει ως θέμα «Μουσεία και πολιτιστικά τοπία», αλλά και την Ευρωπαϊκή Νύκτα Μουσείων (21 Μαΐου 2016).

Στόχος της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων, την οποία συντονίζει σε παγκόσμιο επίπεδο το Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων (International Council of Museums – ICOM), είναι η ευαισθητοποίηση του κοινού σε θέματα που αφορούν τους πολλαπλούς ρόλους των Μουσείων και τη θέση που διαδραματίζουν στην κοινωνία. Τα μουσεία είναι φορείς πολιτιστικών ανταλλαγών και επαφών, εμπλουτίζουν τον πολιτισμό και ενισχύουν την καλλιέργεια επικοινωνίας, κατανόησης, συνεργασίας και ειρήνης μεταξύ των λαών.

Οι εκδηλώσεις για τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων οργανώνονται ετησίως γύρω από την 18η Μαΐου και διαρκούν από μία μέρα μέχρι και μία εβδομάδα. Σε παγκόσμιο επίπεδο, η συμμετοχή των Μουσείων μεγαλώνει κάθε χρόνο. Το 2015 στις εκδηλώσεις συμμετείχαν περισσότερα από 35.000 Μουσεία σε 145 χώρες.

ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΩΝ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ ΚΥΠΡΟΥ