Kύκλο δύο σεμιναρίων, με την επίκουρη καθηγήτρια Έλια Πετρίδου, όπου θα παρουσιαστούν κοινωνικές και πολιτισμικές θεωρίες για την ένδυση, οι οποίες διαφωτίζουν συμβολικές, κοινωνικές, πολιτικές και ενσώματες πτυχές της σχέσης του ανθρώπου με το ένδυμα, διοργανώνει η Ελληνική Εταιρεία Ενδυμασιολογίας.

Πιο συγκεκριμένα, θα εξεταστεί η συμβολική διάσταση της ένδυσης, με αναφορά σε προσεγγίσεις όπως αυτή του Ρολάν Μπαρτ, ο οποίος εφάρμοσε τη σημειωτική μέθοδο προκειμένου να αναδείξει τη μόδα ως σύστημα νοηματοδότησης και επικοινωνίας. Θα γίνει επίσης αναφορά σε θεωρίες όπως ο δομισμός, που εστιάζουν στη σχέση της ένδυσης με την κοινωνική δομή και οργάνωση. Στη συνέχεια, θα γίνει αναφορά σε μεταδομιστικές θεωρίες που επικεντρώνονται στην πολιτική διάσταση του ενδύματος και το μελετούν ως πεδίο πολιτικής αντιπαράθεσης, όπως π.χ. το έργο του Μισέλ Φουκώ που δίνει τη βάση για να μελετηθεί η ένδυση ως μηχανισμός άσκησης εξουσίας. Τέλος, θα εξεταστεί η σχέση του ανθρώπου με τα ρούχα ως ενσώματη εμπειρία, η οποία απορρέει από τις αισθήσεις και την κίνηση στο χώρο, σε συνδυασμό με τις υλικές ιδιότητες του υφάσματος. Εδώ το ενδιαφέρον θα στραφεί σε φαινομενολογικές θεωρίες, καθώς και σε θεωρίες υλικού πολιτισμού, που τονίζουν τη δραστική ικανότητα που έχουν τα ενδύματα να διαμορφώνουν τους ανθρώπους.

Τα σεμινάρια θα πραγματοποιηθούν στον Πολιτιστικό Χώρο του Πελοποννησιακού Λαογραφικού Ιδρύματος «Κανάρη 4» (Κανάρη 4, Κολωνάκι) την Παρασκευή 10 Ιανουαρίου και την Παρασκευή 17 Ιανουαρίου (και ώρα 18:00).

Στόχος των σεμιναρίων είναι, μέσα από συγκεκριμένα παραδείγματα, να αναδειχθούν και να συνδεθούν ιστορικά μεταξύ τους διαφορετικοί τρόποι θεωρητικής κατανόησης της ένδυσης. Για την παρακολούθηση των σεμιναρίων δεν απαιτούνται ιδιαίτερες γνώσεις. Στους συμμετέχοντες θα δοθεί λίστα βιβλιογραφίας και ενδεικτικά κείμενα.

Η Έλια Πετρίδου είναι Επίκουρη Καθηγήτρια Κοινωνικής Ανθρωπολογίας στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου με ειδίκευση στον υλικό πολιτισμό. Ασχολείται ερευνητικά με ποικίλες όψεις της ένδυσης στη σύγχρονη καθημερινή ζωή, σε πεδία όπως ο χορός, η θρησκεία, η μετανάστευση και η κυκλική οικονομία.

Κόστος παρακολούθησης κάθε διάλεξης: 10 €, 8 € για φοιτητές, σπουδαστές και ανέργους.

Λόγω περιορισμένων θέσεων είναι απαραίτητη η δήλωση συμμετοχής. Για δηλώσεις: kanari4pli@gmail.com.

Τηλέφωνο: 210 3647577 (Ρόζα Πατσέα), Δευτέρα-Παρασκευή 9.00-13.00.

Αριθμός λογαριασμού ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ: ΙΒΑΝ GR9301104270000042748015718