Έναν νέο κύκλο δύο διαλέξεων, με θέμα «Ένδυμα και Νόμος: Σύγχρονες προβληματικές», έχουν προγραμματίσει για τον Νοέμβριο το Πελοποννησιακό Λαογραφικό Ίδρυμα και η Ελληνική Εταιρεία Ενδυμασιολογίας στον πολιτιστικό χώρο του ΠΛΙ «Κανάρη 4».

Συγκεκριμένα:

Την Παρασκευή 10 Νοεμβρίου (18:00-19:30) ο δρ Θ. Χίου (δικηγόρος-ειδικός σύμβουλος διανοητικής ιδιοκτησίας και διαχειριστής του IPrights.gr) θα μιλήσει με θέμα «Ένδυμα προστασίας: Η διανοητική ιδιοκτησία στον χώρο του ενδύματος».

«Το Ένδυμα δεν αποτελεί μόνο ένα χρηστικό αντικείμενο αλλά και μία δημιουργία εφαρμοσμένης τέχνης που παρουσιάζει, μεταξύ άλλων, σημαντικό οικονομικό αποτύπωμα, ιδίως ως βασικό στοιχείο του χώρου της μόδας» αναφέρει σχετικά ο δρ Χίου. «Η διανοητική ιδιοκτησία, το κατεξοχήν δίκαιο προστασίας προϊόντων της ανθρώπινης διανοίας, διαλαμβάνει σημαντικό ρόλο στο χώρο του ενδύματος και της μόδας, παρέχοντας εργαλεία και μέσα προστασίας έναντι της παραποίησης και της αντιγραφής, που καλύπτουν τόσο την αισθητική εμφάνιση όσο και την εμπορική ταυτότητα και τις λειτουργικές εκφάνσεις των δημιουργιών μόδας».

Στην εισήγησή του θα παρουσιάσει τα είδη και το περιεχόμενο της προστασίας του ενδύματος από τη σκοπιά των δικαιωμάτων διανοητικής ιδιοκτησίας (πνευματική ιδιοκτησία, εμπορικά σήματα, δίπλωμα ευρεσιτεχνίας, σχέδια και υποδείγματα).

Την Πέμπτη 16 Νοεμβρίου (18:00-19:30) η Χρ. Καπαρτζιάνη (δικηγόρος και υποψήφια διδάκτωρ κοινωνιολογίας του δικαίου, Νομική Σχολή ΕΚΠΑ), και ο Σπ. Κουλοχέρης (δικηγόρος-επιστημονικός υπεύθυνος του Ελληνικού Συμβουλίου για τους Πρόσφυγες και υποψήφιος διδάκτωρ στην ιστορία του δικαίου, Νομική Σχολή ΕΚΠΑ) θα μιλήσουν με θέμα «Το ένδυμα που ενώνει και διαφοροποιεί. Ανθρωπογεωγραφικές προσεγγίσεις και κανονιστικές ρυθμίσεις».

Όπως αναφέρουν σχετικά: «Αφορμή της συνάντησης αυτής είναι οι πρόσφυγες και οι μετανάστες στην Αθήνα. Τι τους ενώνει και τι τους ξεχωρίζει, ως προς την ένδυσή τους, με τους λοιπούς κατοίκους της πόλης; Ποια είναι αυτά τα στοιχεία που ορίζουν την έμφυλη ταυτότητά τους (π.χ. η γυναικεία “μαντήλα” το πώς και γιατί την φορούν); Υπάρχουν ενδυματολογικά στοιχεία που είναι κοινά σε συγκεκριμένες π.χ. εθνοτικές ομάδες; Ποιοι είναι οι χώροι αγοράς τους και τι ρόλο διαδραματίζουν στην καθημερινή τους ζωή; Πώς, τόσο οι ίδιοι όσο και οι άλλοι, διαχειρίζονται/διαχειριζόμαστε αυτά τα δεδομένα και ποια η αντίδρασή μας; Θα εξεταστούν λοιπόν αυτά και άλλα, που μας καλούν να επαναπροσδιορίσουμε δικαιικές έννοιες όπως της ισότητας, της ελευθερίας της έκφρασης, της έμφυλης ταυτότητας πάντοτε μέσα από το πρίσμα της σχέσης “Ένδυμα και Νόμος”».

Πληροφορίες

Κόστος παρακολούθησης: για κάθε ημέρα 10 ευρώ, 8 ευρώ (για φοιτητές, σπουδαστές και ανέργους).

Λόγω περιορισμένων θέσεων είναι απαραίτητη η δήλωση συμμετοχής.

Πληροφορίες: Δ. Ξανθούλης, τηλ. 6944 545451 και www.costume.gr, www.pli.gr

Για δήλωση συμμετοχών: kanari4pli@gmail.com