Διάσταση δίνει ο αιγυπτιακός τύπος στην πρόσφατη ανακάλυψη της γαλλικής αρχαιολογικής αποστολής, με επικεφαλής τον καθηγητή Φρεντερίκ Κολέν του Πανεπιστημίου του Στρασβούργου, η οποία έφερε στο φως τρεις αρχαίες αιγυπτιακές ξύλινες σαρκοφάγους στη νεκρόπολη Ελ Ασασίφ, που βρίσκεται στη δυτική όχθη του Λούξορ.

Όπως αναφέρουν τα δημοσιεύματα, οι σαρκοφάγοι που εντοπίστηκαν στην εξωτερική αυλή του τάφου αρ. 33 (ΤΤ 33) στον αρχαιολογικό χώρο, βρίσκονται σε πολύ καλή κατάσταση.

Ο γενικός γραμματέας του Ανώτατου Συμβουλίου Αρχαιοτήτων, Μουστάφα Ουαζίρι, σε δήλωσή του ανέφερε ότι οι τρεις σαρκοφάγοι χρονολογούνται από την εποχή της 18ης δυναστείας (16ος-13ος αι. π.Χ.).

Οι σαρκοφάγοι φέρουν πολύχρωμη διακόσμηση και ιερογλυφικές επιγραφές. Η πρώτη, μήκους 195 εκατοστών, ανήκε σε μία γυναίκα ονόματι «Τι Άμπο» και είναι διακοσμημένη με πολύχρωμες παραστάσεις και ιερογλυφικές επιγραφές. Η δεύτερη, μήκους 190 εκατοστών, ανήκει σε μια γυναίκα ονόματι «Ράο», είναι κίτρινη και φέρει ιερογλυφικές επιγραφές σε λευκό φόντο. Η τρίτη σαρκοφάγος, μήκους περίπου 180 εκατοστών, φέρει σχέδια λευκού και καφέ χρώματος. Είναι καλυμμένη με γύψο και δεν φέρει επιγραφές.

Η γαλλική αρχαιολογική αποστολή έχει προβεί και σε άλλες αντίστοιχες ανακαλύψεις στο παρελθόν.