Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκαν την Παρασκευή 1 Νοεμβρίου 2019 οι εργασίες της επιστημονικής ημερίδας με τίτλο «“Οχυρώσεις της εποχής του Ιουστινιανού στη Μακεδονία, τη Θράκη και τη Θεσσαλία” – Μνήμη Ν. Μουτσόπουλου», που διοργάνωσε το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού στο αμφιθέατρό του «Μελίνα Μερκούρη» με αφορμή την περιοδική έκθεση «Από τα Μακεδονικά στα Θεσσαλικά Τέμπη: από τη Ρεντίνα στη Βελίκα».

Εκ μέρους του Δημάρχου Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνου Ζέρβα, την ημερίδα χαιρέτησε η αντιδήμαρχος Παιδείας Δήμητρα Ακριτίδου, ενώ συγκινητική ήταν η παρουσία της κας Μουτσουπούλου, η οποία τίμησε τις εργασίες της ημερίδας.

Συνολικά παρουσιάστηκαν 12 ανακοινώσεις που αφορούσαν στην καστροκτισία της εποχής του Ιουστινιανού Α΄ στη Μακεδονία, τη Θράκη και τη Θεσσαλία, σε νέες άγνωστες οχυρές θέσεις, αλλά φωτίστηκαν και θέματα που αφορούν στην οχυρωτική, τη μηχανική, την οργάνωση και τη χρήση του χώρου και τις τεχνικές της εποχής.

Την ημερίδα παρακολούθησαν ειδικοί επιστήμονες, φοιτητές αρχαιολογίας, εκπαιδευτικοί αλλά και το ευρύ κοινό, ενώ στο πέρας της κάθε συνεδρίας, στη συζήτηση, τέθηκαν διάφορα θέματα και προβληματισμοί.