Ένα ιδιαίτερα σημαντικό και ενδιαφέρον διεθνές συνέδριο για τη διαχείριση των επισκέψιμων ενάλιων χώρων πολιτιστικής και φυσικής κληρονομιάς, με τίτλο «Dive in Blue Growth», θα πραγματοποιηθεί από τις 16 έως τις 18 Οκτωβρίου 2019, στο αμφιθέατρο του Μουσείου Ακρόπολης. Το συνέδριο, το οποίο διοργανώνει το έργο BLUEMED με την υποστήριξη της κοινότητας Med Sustainable Tourism, έχει τεθεί υπό την αιγίδα του Προέδρου της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλοπούλου.

Οι παράκτιες περιοχές και τα νησιά της Μεσογείου βασίζονται στον τουρισμό προσφέροντας σημαντικά υποθαλάσσια φυσικά και πολιτιστικά αγαθά ενώ, λόγω των γεωμορφολογικών χαρακτηριστικών τους, είναι ευάλωτες στις επιπτώσεις ακραίων κλιματικών συνθηκών. Αυτές οι περιοχές αντιμετωπίζουν προκλήσεις όπως είναι η έλλειψη συντονισμένων πολιτικών, μεθόδων και εργαλείων για την αποδοτική στήριξη της βιώσιμης οικονομικής ανάπτυξης, η αναποτελεσματική προστασία της υποθαλάσσιας φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς και η αδυναμία αξιοποίησής της για βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη, καθώς και τα ανεπαρκή μέτρα για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων ακραίων κλιματικών συνθηκών.

Το έργο BLUEMED στοχεύει στην ενοποιημένη προστασία και διατήρηση της ενάλιας φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς σε επιλεγμένες τοποθεσίες της Μεσογείου για να βοηθήσει τις παράκτιες και νησιωτικές οικονομίες να ευημερήσουν, υιοθετώντας ένα βιώσιμο γαλάζιο μοντέλο για την τουριστική ανάπτυξη και να προστατεύσουν το θαλάσσιο οικοσύστημα. Το έργο είναι μέρος του προγράμματος Interreg MED 2014-2020, που συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης.

Στο πλαίσιο του βιώσιμου τουρισμού στην Μεσόγειο, το συνέδριο αποτελεί ευκαιρία για καταδυόμενους αρχαιολόγους, δημόσιους οργανισμούς, τοπικές κυβερνήσεις και Αρχές, πανεπιστήμια, ερευνητές, ΜΚΟ, τουριστικούς οργανισμούς, διαχειριστικές Αρχές καταδυτικών πάρκων και κέντρα κατάδυσης να ανταλλάξουν απόψεις σε προβλήματα και λύσεις για τη διαχείριση της ενάλιας φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς.

Ως επίσημοι προσκεκλημένοι του συνεδρίου θα μιλήσουν ο Roberto Pettiagi, σύμβουλος του Istituto Superiore per la Conservazione ed il Restauro (ISCR) για θέματα Αποκατάστασης Υποθαλάσσιου Έργου, o Δημήτρης Πάδος, καθηγητής με διαπρεπή έδρα «Charles E. Schmidt» Μηχανικής και Επιστήμης των Υπολογιστών στο Πανεπιστήμιο της Φλόριντα, και o Χρήστος Οικονόμου, επικεφαλής της ευρωπαϊκής μονάδας της DG MARE που ασχολείται με τη θαλάσσια πολιτική στη Μεσόγειο και τον Εύξεινο Πόντο, τον ναυτικό και τον παράκτιο τουρισμό και τη ναυτική ασφάλεια.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το έργο BLUEMED και το πρόγραμμα του διεθνούς συνεδρίου μπορείτε να επισκεφθείτε τη διεύθυνση https://bluemed.interreg-med.eu/