Αρχαίο ρωμαϊκό νεκροταφείο αποκαλύφθηκε στη θέση Λάμτα της Τυνησίας, 160 χλμ. Ν. της πρωτεύουσας, Τύνιδας. Ο χώρος αποκαλύφθηκε από ομάδα Τυνήσιων αρχαιολόγων με επικεφαλής τον Negib Belazreg και σε άμεση γειτνίαση με καρχηδονιακό νεκροταφείο. Τα ευρήματα μάλιστα επιβεβαιώνουν τη ρωμαϊκή συνήθεια της καύσης των νεκρών και της διατήρησης των καταλοίπων τους σε τεφροδόχους, συνήθεια η οποία διατηρήθηκε μέχρι και τον 3ο αι. μ.Χ. οπότε και επικράτησαν οι ταφές.

Πρόκειται για την πρώτη μεγάλη αρχαιολογική αποκάλυψη στη χώρα μετά την αλλαγή του καθεστώτος της. Η Τυνησία διαθέτει αρχαιότητες που επιβεβαιώνουν μια αδιάσπαστη ιστορική συνέχεια από τον 12 αι. π.Χ. Από τα μνημεία της ξεχωρίζουν αρχαιολογικά κατάλοιπα του πολιτισμού των Καρχηδονίων καθώς και μεγάλες καλοδιατηρημένες ρωμαϊκές θέσεις όπως η Dougga στον Βορρά της.

Μέχρι και την επανάσταση «των γιασεμιών» τον περασμένο Ιανουάριο, τα μνημεία συντελούσαν στην ανάπτυξη του τουρισμού, ο οποίος αποφέρει το 60% του ΑΕΠ της Τυνησίας. Πολλές όμως ήταν και οι περιπτώσεις καταπατήσεων αρχαιολογικών χώρων, εν γνώσει μάλιστα του δικτάτορα Μπεν Άλι και του κύκλου του. Κάθε νέα αρχαιολογική εξέλιξη εκτιμάται ότι θα βοηθήσει στην προστασία των αρχαιοτήτων αλλά και στην επάνοδο της χώρας στον παγκόσμιο τουριστικό χάρτη.