Μετά από 112 χρόνια ξεκίνησαν οι διαδικασίες για την αποπεράτωση του ιστορικού ναού του Αγίου Γεωργίου του Σαντραπέ, στο νησί του Καστελόριζου.

Ο ιστορικός αυτός ναός ξεκίνησε να κατασκευάζεται το 1904 με δαπάνες των ευεργετών του νησιού Λουκά και Αναστασίας Σαντραπέ, αλλά δεν κατέστη δυνατόν να αποπερατωθεί. Οι εργασίες διεκόπησαν το 1907 και έκτοτε ο ναός παραμένει ημιτελής παρά τις προσπάθειες που έγιναν για την αποπεράτωση των εργασιών τη δεκαετία του 1980.

Η ιστορία της «ταλαιπωρίας» του ιστορικού αυτού κτιρίου, προκάλεσε το προσωπικό ενδιαφέρον του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη όταν επισκέφθηκε το νησί τον περασμένο Ιούνιο, στο πλαίσιο της προεκλογικής περιόδου και με παρέμβασή του, η ΑΜΚΕ «Αιγέας» ανέλαβε να ολοκληρώσει το έργο και να αποκαταστήσει το μνημείο.

Ήδη κλιμάκιο τεχνικών της ΑΜΚΕ βρέθηκε στο νησί στη διάρκεια των προηγούμενων ημερών και έπιασε δουλειά για την επικαιροποίηση των μελετών που υπήρχαν και είχε συνεργασία με τον δήμο Μεγίστης και παράγοντες υπηρεσιών.

«Η αποκατάσταση του κτιρίου είναι όνειρο όλων των Καστελοριζιών» δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αντιδήμαρχος Μιχάλης-Στρατής Αμύγδαλος που χειρίζεται το θέμα από την πλευρά του δήμου. Όπως τονίζει οι κάτοικοι του νησιού είναι ιδιαίτερα ικανοποιημένοι από τις εξελίξεις αυτές και ευελπιστούν ότι οι εργασίες θα ξεκινήσουν όσο το δυνατό πιο σύντομα. Αξίζει να σημειωθεί, όπως αναφέρει ο κ. Αμύγδαλος, ότι το κτίριο δεν λειτούργησε ποτέ ως εκκλησία, αφού δεν είχε αποπερατωθεί, κάτι που οι κάτοικοι του νησιού ελπίζουν ότι θα γίνει μέσα στα επόμενα χρόνια.

Ο ναός είναι ένα υπέροχο αρχιτεκτονικό κτίριο και μάλιστα η πρόσοψή του είναι αντιγραφή της πρόσοψης του Πανεπιστημίου Αθηνών, όπως το είχαν οραματιστεί οι ευεργέτες του νησιού Λουκάς και Αναστασία Σαντραπέ.

Η Αστική μη Κερδοσκοπική Εταιρεία πολιτιστικού και κοινωφελούς έργου «Αιγέας», πριν από λίγο καιρό απεύθυνε με επιστολή τού ιδρυτή και διαχειριστή της, εφοπλιστή Αθανασίου Μαρτίνου, προς τον περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου Γιώργο Χατζημάρκο, και έκανε γνωστή την πρόθεσή της να αναλάβει την ανακαίνιση, την αποπεράτωση και τον εξοπλισμό του Ιερού Ναού Αγίου Γεωργίου Καστελορίζου, αναδεικνύοντας με τον τρόπο αυτό τον σημαίνοντα και καθοριστικό ρόλο των μεγάλων ευεργετών στην κοινωνία.

Το έργο θα εκτελεστεί σε συνεργασία και υπό την εποπτεία της Εφορείας Αρχαιοτήτων Δωδεκανήσου.