Γίνε μέλος
Αποστολή με email
Το email σας *
email φίλου *
CAPTCHA *
CAPTCHA Code *
Ανανέωση CAPTCHA
Μήνυμα
* υποχρεωτικά πεδία
Αποστολή
More
Ειδήσεις: Αρχαιολογία
Μικρά κεραμικά δοχεία με στόμιο, που θα μπορούσε να κρατήσει ένα νήπιο στο χέρι του, εμφανίστηκαν στην Ευρώπη κατά τη Νεολιθική περίοδο (σύγχρονη αναπαράσταση, φωτ.: Helena Seidl da Fonseca).

Τα προϊστορικά μωρά τρέφονταν με προϊστορικά… μπιμπερό

Αυτό δείχνει η ανάλυση αγγείων από τάφους παιδιών

Πώς τρέφονταν τα προϊστορικά μωρά όταν δεν θήλαζαν; Επιστήμονες ανακάλυψαν κεραμικά που παραπέμπουν σε… μπιμπερό μέσα σε τάφους μικρών παιδιών και διαπίστωσαν, για πρώτη φορά, ότι περιείχαν γάλα ζώων.

Μικρά κεραμικά δοχεία με στόμιο, που θα μπορούσε να κρατήσει ένα νήπιο στο χέρι του, εμφανίστηκαν στην Ευρώπη κατά τη Νεολιθική περίοδο (γύρω στο 5000 π.Χ.). Την εποχή του Χαλκού και του Σιδήρου η χρήση τους εξαπλώθηκε. Οι αρχαιολόγοι υπέθεταν ότι τα αγγεία αυτά ήταν ένα είδος μπιμπερό, αλλά δεν είχαν αποδείξεις μέχρι τώρα. Αυτού του είδους τα δοχεία θα μπορούσαν κάλλιστα να χρησιμοποιούνται για να τραφούν οι άρρωστοι ή οι ανάπηροι.

Μια ομάδα ερευνητών ανέλυσε τρία τέτοια δείγματα που είχαν ανακαλυφθεί στη Βαυαρία – το παλαιότερο σε μια νεκρόπολη της Εποχής του Χαλκού (3200-2800 π.Χ.), τα δύο άλλα σε ένα κοιμητήριο της Εποχής του Σιδήρου. Όλα βρέθηκαν σε τάφους, δίπλα σε λείψανα παιδιών ηλικίας 0-6 ετών.

Η χημική ανάλυση των υπολειμμάτων των λιπιδίων που περιέχονταν στα δοχεία αποκάλυψε την παρουσία λιπαρών οξέων ζωικής προέλευσης, δηλαδή γάλακτος μηρυκαστικών ζώων (βοοειδή, πρόβατα ή κατσίκια). Επιβεβαιώθηκε έτσι ότι τα μωρά έπιναν γάλα ζώων, είτε μετά τον απογαλακτισμό τους είτε ως συμπλήρωμα στο μητρικό γάλα, αναφέρεται στη μελέτη που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση «Nature».

«Είναι η πρώτη άμεση απόδειξη τού τι έπιναν τα μωρά κατά την Προϊστορική περίοδο στην Ευρώπη», δήλωσε η Τζούλι Νταν, βιομοριακή αρχαιολόγος, ερευνήτρια στο Πανεπιστήμιο του Μπρίστολ και βασική συγγραφέας της μελέτης.

«Κάποια από αυτά τα μπιμπερό είναι σαν παιχνίδια, θα έκαναν τα παιδιά να γελάνε», πρόσθεσε. «Η ανακάλυψη αυτή μας δίνει μια πολύ πιο συγκεκριμένη εικόνα για τον τρόπο με τον οποίο οι προϊστορικές οικογένειες έτρεφαν τα παιδιά τους μετά τη διακοπή του θηλασμού», εξήγησε.

Μολονότι το ζωικό, μη παστεριωμένο γάλα μπορεί να είναι επικίνδυνο για τα παιδιά, η χρήση του, που κατέστη δυνατή μετά την εμφάνιση της γεωργίας και της κτηνοτροφίας, βελτίωσε γενικά τη διατροφή των προϊστορικών ανθρώπων και οδήγησε στην αύξηση των γεννήσεων, εκτιμούν οι ερευνητές.

ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ
1. Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ – AFP – Reuters (Φ.Γ.).