Κατά τη διάρκεια των περσινών αρχαιολογικών ανασκαφών στη Νήσο Σκάι, ήρθαν στο φως τα καμμένα κατάλοιπα ενός μουσικού οργάνου. Πιστεύεται ότι έχει ηλικία 1.500 ετών και άρα είναι το παλαιότερο αντικείμενο αυτού του είδους που έχει βρεθεί στη Γηραιά Ήπειρο.

Το εύρημα, που εμφανίζει ομοιότητες με τη γέφυρα ενός έγχορδου μουσικού οργάνου, βρέθηκε στο Σπήλαιο High Pasture. Σημειώνεται ότι το σπήλαιο από το 1972 αποτελεί θέση μεγάλου επιστημονικού ενδιαφέροντος για την έρευνα της Εποχής του Χαλκού και της Εποχής του Σιδήρου. Το αντικείμενο εξετάζεται από ειδικούς στο ίδρυμα Historic Scotland.

Μέχρι τώρα, τα παλαιότερα έγχορδα που είχαν βρεθεί στην Ευρώπη ήταν λύρες που χρονολογούνταν γύρω στο 600 μ.Χ. Τα περισσότερα ευρήματα του Σπηλαίου, όμως, είναι πολύ αρχαιότερα, αφού πολλά ανάγονται στην Εποχή του Σιδήρου και την Όψιμη Εποχή του Χαλκού. Έως τώρα, οι επιστήμονες πίστευαν ότι τα μόνα μουσικά όργανα που κατασκευάζονταν εκείνες τις περιόδους ήταν φλογέρες, αυλοί και χάλκινα, όπως κάποιες πρώιμες μορφές σαλπίγγων. Το μουσικό όργανο του νησιού Σκάι, όμως, χρονολογείται πιθανότατα γύρω στο 500 μ.Χ.

Στο Σπήλαιο έχουν βρεθεί κατάλοιπα που μαρτυρούν πως επί μία χιλιετία φιλοξενούσε τελετές, γιορτές και φαγοπότια.