Έκθεση με τίτλο «Spolia: Μεταγραφές των λίθων της Μικρής Μητρόπολης» εγκαινιάζεται την Τρίτη 10 Σεπτεμβρίου 2019 στην Γεννάδειο Βιβλιοθήκη, στην πτέρυγα «Ιωάννης Μακρυγιάννης». Η αρχιτέκτων και εικαστικός Νόρα Όκκα εκθέτει 33 έργα της: 22 έκτυπα αναγλύφων και 11 έκτυπα επιγραφών από τους λίθους της Μικρής Μητρόπολης που είναι σε επανάχρηση. Παράλληλα, θα εκτεθούν λιθογραφίες και σχέδια από τις συλλογές της Γενναδείου Βιβλιοθήκης και των Αρχείων της Αμερικανικής Σχολής Κλασικών Σπουδών στην Αθήνα, καθώς και αρχειακό υλικό από το Μουσείο Μπενάκη.

Ο βυζαντινός ναός της Θεοτόκου Γοργοεπήκοου/Αγίου Ελευθερίου, γνωστός σήμερα ως Μικρή Μητρόπολη, ενσωματώνει πολλά δομικά υλικά σε δεύτερη χρήση τα οποία τοποθετούνται χρονολογικά από τον 5ο αιώνα π.Χ. έως και τη Μέση Βυζαντινή περίοδο. Σύμφωνα με το αρχειακό υλικό, το κτίσμα προσέλκυσε το ενδιαφέρον περιηγητών, καλλιτεχνών, καθώς και μελετητών. Τα περισσότερα από τα σπόλια που τον συγκροτούν είναι τμήματα από πρωτοχριστιανικά και βυζαντινά τέμπλα, ενώ τα υπόλοιπα είναι ελληνικές και ρωμαϊκές επιτύμβιες στήλες, επιγραφές και αρχιτεκτονικά μέλη. Η επανάχρηση παλαιότερων δομικών στοιχείων που απομακρύνθηκαν από την αρχική τους θέση, γνωστά ως σπόλια, είναι μία συνήθης πρακτική αλλά και μία φυσιολογική εξέλιξη της αρχιτεκτονικής σε ανθεκτική πέτρα. Ωστόσο, η Μικρή Μητρόπολη συνιστά ένα ιδιαίτερο δείγμα αυτής τόσο ποσοτικά όσο και ποιοτικά: οικοδομήθηκε, κατά κύριο λόγο, με σπόλια και επιδεικνύει ένα σαφές αισθητικό πρόγραμμα στην επανάχρηση αυτή.

Το έκτυπο είναι ένα παχύ κομμάτι ειδικού χαρτιού που, αφού βραχεί και απλωθεί με προσοχή πάνω στην ανάγλυφη επιφάνεια, πιέζεται με ειδική βούρτσα ώστε όταν στεγνώσει να αποδώσει ένα ακριβές αντίγραφο του ανάγλυφου του λίθου. Το έκτυπο, που, συνήθως, χρησιμοποιείται για την αναπαραγωγή επιγραφών, έχει αποτελέσει εργαλείο στην επιγραφική έρευνα για τουλάχιστον δύο αιώνες. Η Νόρα Όκκα αναπτύσσει μια μοναδικά εκλεπτυσμένη εκδοχή της επιστημονικής τεχνικής του εκτύπου, την οποία θέτει στην υπηρεσία των προσωπικών της καλλιτεχνικών και εννοιολογικών σκοπών.

Με τη δουλειά της, η Νόρα Όκκα οδηγεί την ενασχόληση με τα σπόλια σε ένα άλλο επίπεδο: τα πολυσύνθετα έκτυπά της μπορούν να ιδωθούν όχι μόνο ως τρισδιάστατα αντικείμενα, αλλά και ως νέοι συνδυασμοί και συνθέσεις. Παρουσιάζοντας μετουσιωμένες αναπαραστάσεις των επαναχρησιμοποιημένων λίθων του αινιγματικού αυτού βυζαντινού μνημείου, η έκθεση μας παρακινεί να αναλογιστούμε τη σχέση που αναπτύσσεται μεταξύ τεκμηρίωσης και φαντασίας, επιφάνειας και βάθους, πρωτοτυπίας και επαναχρησιμοποίησης, αρχαιότητας και νεωτερικότητας, αφαίρεσης και υλικότητας.

Την ημέρα των εγκαινίων ο καθηγητής της Ακαδημίας Αθηνών, Καθηγητής Μανόλης Κορρές θα δώσει διάλεξη με θέμα «Αναχρησιμοποίηση λίθων. Ναός Παναγίας Γοργοεπηκόου». Η διάλεξη θα δοθεί στο αμφιθέατρο Cotsen Hall στις 19.00, ενώ θα ακολουθήσει δεξίωση στην πτέρυγα «Ιωάννης Μακρυγιάννης».

Στο πλαίσιο της έκθεσης θα γίνει μία ακόμα διάλεξη από την καθηγήτρια Dale Kinney του Bryn Mawr College, την Τρίτη 29 Οκτωβρίου, με θέμα «Spolia: Programmatic, Enigmatic, Problematic», επίσης στο αμφιθέατρο Cotsen Hall στις 19.00.

Η έκθεση θα διαρκέσει έως το Σάββατο 2 Νοεμβρίου και θα είναι ανοικτή για το κοινό σύμφωνα με το ακόλουθο ωράριο: Τετάρτη: 11.00-16.00, Πέμπτη και Παρασκευή: 16.00-20.00, Σάββατο: 11.00-17.00.

Είσοδος ελεύθερη.