Στις 29 Ιουλίου συμπληρώθηκαν 136 χρόνια από τη γέννηση του γεννήτορα του φασισμού Μπενίτο Μουσολίνι, μίας μορφής που το όνομά της εξακολουθεί να βρίσκεται στο επίκεντρο των συζητήσεων, ιδίως τα τελευταία χρόνια που οι νοσταλγοί του έχουν αρχίσει να αξιώνουν το άνοιγμα του τάφου του στη γενέτειρά του, Πρεντάπιο, για το κοινό. Πολύ περισσότερο φέτος, καθώς τον Απρίλιο συμπληρώθηκαν 100 χρόνια από την ίδρυση του Φασιστικού Κόμματός του, το 1919.

Την περασμένη Κυριακή, 28 Ιουλίου, ο τάφος στη μικρή πόλη της βόρειας Ιταλίας άνοιξε με αφορμή τα γενέθλια του δικτάτορα. Μόνο που η επέτειος γιορτάστηκε σε στενό οικογενειακό κύκλο, με τη γνωστή πλέον πολιτικό Αλεσάντρα Μουσολίνι και τον δισέγγονό του και υποψήφιο ευρωβουλευτή με την ακροδεξιά Τζούλιο Κάιο Μουσολίνι.

Ο κίνδυνος, όμως, παραμένει μήπως, πέρα από τις οικογενειακές συναντήσεις γύρω από τη σαρκοφάγο του Ντούτσε, κάποια στιγμή αποφασιστεί και το άνοιγμά του τάφου για το κοινό. Από τη μία πλευρά, ο δήμαρχος της πόλης, Ρομπέρτο Κανάλι -ο πρώτος δεξιός που εκλέγεται μετά τον πόλεμο- διατείνεται πως αυτή η ιδέα θα ήταν επωφελής τουριστικά για τον τόπο, καθώς εκτός από τους νοσταλγούς θα έθελγε και πολλούς άλλους, φιλοπερίεργους επισκέπτες. Από την άλλη, για την Εθνική Ένωση Παρτιζάνων της Ιταλίας ένα τέτοιο ενδεχόμενο συνιστά «αναβίωση της μνήμης των συνεργών των Ναζί που οδήγησαν στη σφαγή γυναίκες, άνδρες και αθώα παιδιά».

Όμως, όπως δημοσιεύουν πολλά ιταλικά μέσα ενημέρωσης, ενδέχεται ο τάφος να ανοίξει για το κοινό έως τα τέλη του χρόνου. Τα τουριστικά οφέλη αποτελούν το δέλεαρ που ο Κανάλι προτάσσει για να δικαιολογήσει μία τέτοια απόφαση. Τη στιγμή που η εκταφή και η μεταφορά των λειψάνων του Ισπανού δικτάτορα Φράνκο βοηθούν στην οριστική λήθη του φασισμού στην Ιβηρική, το άνοιγμα του τάφου του Μουσολίνι είναι πιθανόν να ξαναφέρει στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος μία ιστορική μορφή, που η ανθρωπότητα πάσχισε πολύ για να εξαλείψει τα ίχνη του περάσματός της από την Ιστορία της.

Ο ίδιος ο Κανάλι υπενθυμίζει πάντως «πως ο τάφος αποτελεί ατομική ιδιοκτησία και δεν είμαστε εμείς που θα αποφασίσουμε για το άνοιγμά του». Προσθέτει, όμως, υπερθεματίζοντας όσα είχε πει και κατά την προεκλογική περίοδο, πως «όπως είπα και στην εκστρατεία μου, εμείς θέλουμε να ξανανοίξει ο τάφος σε μόνιμη βάση» καθώς, όπως εξήγησε «ο τάφος του Ντούτσε αντιπροσωπεύει έναν σημαντικό παράγοντα για τον τουρισμό».

Όπως επισημαίνει και η εφημερίδα «Corriere della Sera», η οικογένεια Μουσολίνι είναι σήμερα πολύ περισσότερο θετική στην ιδέα να ανοίξει ο τάφος του προγόνου τους για το κοινό, χωρίς να περιμένουν πότε θα συμπέσει κάποια επέτειος για μνημόσυνο του δικτάτορα. «Οι κληρονόμοι του συναντηθήκαμε και σύντομα θα ανακοινώσουμε την απόφασή μας», τόνισε η εγγονή του, Αλεσάντρα Μουσολίνι, η οποία είναι σήμερα δημοτική σύμβουλος στη Ρώμη, υπό τη σημαία του ακροδεξιού κόμματος «Αδέλφια της Ιταλίας». «Πρόκειται να ψηφίσουν υπέρ του ανοίγματος στο κοινό», τόνισε η ίδια.

Στη συγκέντρωση των νοσταλγών του Μουσολίνι την περασμένη Κυριακή συμμετείχαν περίπου 100 νοσταλγοί του. Σύμφωνα με την εφημερίδα «La Repubblica» δεν τόλμησαν να χαιρετίσουν με τον γνωστό ρωμαϊκό χαιρετισμό που είχαν οικειοποιηθεί οι φασίστες. Όπως εξήγησε ο διοργανωτής της εκδήλωσης, Μίρκο Σανταρέλί, «μας παρακολουθούν στενά, δυστυχώς ο ρωμαϊκος χαιρετισμός διώκεται ποινικά», αλλά όπως εξήγησε υπάρχουν πολλοί που το αψηφούν. Και όποτε κάποιος προφέρει «συναγωνιστή Μπενίτο Μουσολίνι», υπάρχουν κάποιοι που απαντούν «παρών!» με το δεξί τους μπράτσο να εκτείνεται πάνω από τον ώμο.