Γίνε μέλος
Αποστολή με email
Το email σας *
email φίλου *
CAPTCHA *
CAPTCHA Code *
Ανανέωση CAPTCHA
Μήνυμα
* υποχρεωτικά πεδία
Αποστολή
More
Εκδόσεις
«Βεργίνα. Η νεκρόπολη των Αιγών. Οι τάφοι Heuzey - Ο τάφος με το περιστέρι στα Παλατίτσια». Το εξώφυλλο της έκδοσης.

Βεργίνα. Η νεκρόπολη των Αιγών

Στέλλα Δρούγου, Χρυσάνθη Καλλίνη, Λυδία-Αντωνία Τρακατέλλη (επιμ.)

Στέλλα Δρούγου, Χρυσάνθη Καλλίνη, Λυδία-Αντωνία Τρακατέλλη (επιμ.), Βεργίνα. Η νεκρόπολη των Αιγών. Οι τάφοι «Heuzey» – Ο τάφος «με το περιστέρι» στα Παλατίτσια, έκδ. University Studio Press, Θεσσαλονίκη 2019, σελ. 200. ISBN: 978-960-12-2441-1

Το βιβλίο παρουσιάζει την ομάδα των υπόγειων κτιστών τάφων με το χαρακτηριστικό όνομα «Heuzey», που βρίσκεται στις ανατολικές παρυφές του νεκροταφείου της αρχαίας πόλης των Αιγών στη Βεργίνα, πολύ κοντά στους τάφους του αγροκτήματος «Μπέλλα» και το σύγχρονο χωριό Παλατίτσια. Αφορμή της σχετικής έρευνας υπήρξε ο καθαρισμός του γνωστού με το όνομα «των Παλατιτσίων» μακεδονικού τάφου που ανακάλυψε στα χρόνια 1856-1861 ο Γάλλος περιηγητής και αρχαιολόγος L. Heuzey.

Το 1998 στο πλαίσιο εργασιών για τη στέγαση των γειτονικών τάφων «Μπέλλα» και του καθαρισμού του μακεδονικού τάφου ήρθε στο φως ο μικρός κτιστός υπόγειος τάφος «Heuzey α» σε πολύ μικρή απόσταση από εκείνον. Το 1999 ακολούθησε η αποκάλυψη του μικρού κιβωτιόσχημου τάφου «Heuzey β» σε άμεση συνάφεια προς τον τάφο «Heuzey α». Όλοι οι τάφοι χρονολογήθηκαν στα χρόνια που ακολούθησαν το θάνατο του Αλέξανδρου Γ΄ και πριν από το τέλος του 4ου αι. π.Χ.

Τα νέα πώρινα ταφικά οικοδομήματα στο νεκροταφείο των Αιγών είναι σχετικά μικρά, χωρίς την πολυτέλεια των άλλων γνωστών τάφων του ίδιου χώρου, όμως με ενδιαφέροντα μορφολογικά γνωρίσματα και κινητά ευρήματα: ξεχωρίζει η ομάδα των χάλκινων αγγείων που δόθηκαν στον νεκρό του τάφου «Heuzey β» ως ταφικά δώρα και ανάμεσά τους ο μεγάλος χάλκινος κρατήρας με τα όμορφα γυναικεία προσωπεία στις άκρες των λαβών του, ένα από τα λίγα σωζόμενα παραδείγματα του είδους του.

Η Στέλλα Δρούγου είναι Ομότιμη Καθηγήτρια Κλασικής Αρχαιολογίας του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του ΑΠΘ. Η Χρυσάνθη Καλλίνη είναι αρχαιολόγος. Η Λυδία-Αντωνία Τρακατέλλη είναι αρχαιολόγος.