«Με ειλικρινή οδύνη, όλο το προσωπικό και ιδιαίτερα οι αρχαιολόγοι του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου αποχαιρετούμε τον Καθηγητή Γιώργο Δεσπίνη, δάσκαλό μας στη ζωή και την αρχαιολογία», αναφέρεται σε ανακοίνωση που εξέδωσε το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο για το θάνατο του Γιώργου Δεσπίνη.

Όπως τονίζεται στην ανακοίνωση: «Τα τελευταία δεκαπέντε χρόνια μελετούσε συστηματικά τα γλυπτά του Μουσείου, με ωράριο “εργαζομένου”, αποτελώντας πρότυπο με την αθόρυβη παρουσία του της έννοιας του γνήσιου ερευνητή. Η επαφή μας μαζί του, από την απλή καθημερινή “καλημέρα” έως τις ουσιαστικές επιστημονικές παρατηρήσεις του, που απλόχερα πρόσφερε, μας δίδαξαν την έννοια του πραγματικού επιστήμονα. Οι θέσεις του σε εξειδικευμένα θέματα εξελίσσονταν σε επιστημονικές διαλέξεις, μαθήματα κατανοητά και στους μη ειδικούς.

»Το τελευταίο του έργο, που αφορά στη δημοσίευση των αρχαϊκών γλυπτών του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου, το οποίο τυπώθηκε ένα μόλις μήνα πριν “φύγει” από τη ζωή, αποτελεί την ύψιστη συμβολή του στην αρχαιολογική επιστήμη και στο ίδιο το Εθνικό Μουσείο.

»Ο δάσκαλος Γιώργος Δεσπίνης θα μείνει στην ψυχή μας ως πρότυπο ήθους και μέτρου».