Τα κατάλοιπα μιας νέας θέσης της Ακεραμικής Νεολιθικής περιόδου (7η χιλιετία π.χ.) εντοπίστηκαν στη διάρκεια της φετινής αρχαιολογικής έρευνας του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης στην Κύπρο, σύμφωνα με ανακοίνωση του Τμήματος Αρχαιοτήτων. Η ερευνητική ομάδα του ΑΠΘ, στην οποία συμμετείχαν προπτυχιακοί και μεταπτυχιακοί φοιτητές του Τομέα Αρχαιολογίας, σε συνεργασία με τον Κύπριο ερευνητή Δ. Κυριάκου και με επικεφαλής τον Καθ. Αρχαιολογίας Ν. Ευστρατίου, έφεραν στο φως στη θέση Αγ. Ιωάννης/Βρέτσια-Άνω Ρουδιάς ένα εντυπωσιακό κυκλικό κτίσμα της λεγόμενης «Φάσης  της Χοιροκοιτίας» (περ. 6400–5600 π.Χ.). Να σημειωθεί ότι η συγκεκριμένη θέση είχε εντοπιστεί για πρώτη φορά το 2018 στο άνω μέρος της κοιλάδας του Ξερού ποταμού στην ορεινή Κύπρο, στην περιοχή της Πάφου (υψόμετρο 460 μ.).

Πρόκειται για ένα λίθινο κτίσμα διαμέτρου τουλάχιστον 5 μ., εξαιρετικά προσεγμένο κατασκευαστικά (διπλή σειρά δόμων), που σώζεται σε πολύ καλή κατάσταση, ενώ βρέθηκαν μικρότερα προσκτίσματα και χώρος απόρριψης. Στα κινητά ευρήματα της ανασκαφής συγκαταλέγονται μεγάλος αριθμός απολεπισμένων εργαλείων από πυριτόλιθο, λειασμένων εργαλείων αλλά και λίθινων αγγείων, καθώς και ικανοποιητικές ποσότητες οστών ζώων.

Το καινούργιο και ενδιαφέρον στοιχείο που αναδεικνύει για την προϊστορία του νησιού η παρουσία της χαρακτηριστικής αυτής αρχιτεκτονικής παράδοσης (κυκλικό κτίσμα) στην απομακρυσμένη περιοχή του Τροόδους είναι ότι ανατρέπει την εικόνα ενός πολιτισμικού περιθωρίου για την ορεινή κυπριακή ενδοχώρα. Επίσης, η νέα θέση έρχεται να προστεθεί στις ελάχιστες μέχρι σήμερα ανασκαμμένες θέσεις της Φάσης της Χοιροκοιτίας που έχουν ερευνηθεί στην Κύπρο. Τα αποτελέσματα της ανασκαφής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου στη θέση του Αγ. Ιωάννη/Βρέτσια-Άνω Ρουδιά θέτουν νέα ερωτήματα για την κυπριακή προϊστορία, αναδεικνύοντας με απτό τρόπο το ρόλο και τη σημασία των ορεινών περιοχών του νησιού που μέχρι σήμερα φαίνεται ότι είχαν υποτιμηθεί.