Γίνε μέλος
Αποστολή με email
Το email σας *
email φίλου *
CAPTCHA *
CAPTCHA Code *
Ανανέωση CAPTCHA
Μήνυμα
* υποχρεωτικά πεδία
Αποστολή
More
Ειδήσεις: Γαλλία
Ο Ελβετός Λεονάρ Τζιαναντά, δημιουργός του Ιδρύματος Πιέρ Τζιαναντά (φωτ.: Europa Nostra).

Βραβείο Europa Nostra στον Ελβετό Λεονάρ Τζιαναντά

Για τη συνεισφορά του στην ευρωπαϊκή κληρονομιά

Ο Ελβετός Λεονάρ Τζιαναντά, ο δημιουργός του Ιδρύματος Πιέρ Τζιαναντά, στην πόλη Μαρτινί στο καντόνι Βαλέ, τιμήθηκε με ένα Βραβείο Europa Nostra για την «υποδειγματική συνεισφορά» του στην κληρονομιά της Γηραιάς Ηπείρου, όπως ανακοίνωσε το ευρωπαϊκό δίκτυο.

Επιτροπές ειδικών για την κληρονομιά από όλη την Ευρώπη εξέτασαν 149 υποψηφιότητες, που προτάθηκαν από οργανώσεις και ιδιώτες από 34 ευρωπαϊκές χώρες. Βράβευσαν 27 υποψηφιότητες από 18 χώρες για το έργο τους στους τομείς της ευρωπαϊκής κληρονομιάς: την προστασία, την έρευνα, την υποδειγματική συνεισφορά, την εκπαίδευση, την κατάρτιση και την ευαισθητοποίηση.

Ανάμεσα στους βραβευθέντες, στην κατηγορία της υποδειγματικής συνεισφοράς, είναι ο Λεονάρ Τζιαναντά που θεμελίωσε αυτό το ίδρυμα-μουσείο ενάμιση χρόνο μετά το θάνατο του αδελφού του σε αεροπορικό δυστύχημα.

Τα βραβεία θα απονεμηθούν στις 29 Οκτωβρίου στο Παρίσι, σε τελετή στην οποία θα προεδρεύσουν ο Ευρωπαίος Επίτροπος Εκπαίδευσης και Πολιτισμού, ο Ούγγρος Τίμπορ Νάβρατσιτς, και ο πρόεδρος του Europa Nostra, ο τενόρος Πλάθιντο Ντομίνγκο, υπό την αιγίδα της γαλλικής προεδρίας.

Αυτή η ευρωπαϊκή ομοσπονδία οργανώσεων της κληρονομιάς ιδρύθηκε το 1963 και υποστηρίζεται από ένα μεγάλο δίκτυο δημοσίων οργανισμών και ιδιωτικών εταιρειών.

Τα βραβεία της κληρονομιάς/Prix Europa Nostra θεσπίστηκαν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή το 2002. Το Ίδρυμα Τζιαναντά είναι ένα από τα πιο δημοφιλή της Ελβετίας για την ποιότητα των εκθέσεών του, κυρίως μοντέρνας και σύγχρονης τέχνης.

ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ
1. Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ – AFP (Α.Γ.).