Το Μουσείο Ιστορίας της Ελληνικής Ενδυμασίας του Λυκείου των Ελληνίδων διοργανώνει έκθεση  σύγχρονης τέχνης με τίτλο  «Ταξιδιωτικά σχόλια. Σύγχρονοι περιηγητές». Η έκθεση φιλοξενεί έργα νέων Ελλήνων καλλιτεχνών που προέκυψαν από την  επαφή τους με την περιηγητική γραμματεία (15ος-20ός αι.). Οι εικαστικοί επισκέπτονται μέσα από τα κείμενα των «ταξιδιωτών» διάφορους τόπους της Ελλάδας και γνωρίζουν την ενδυμασία των κατοίκων.

Χρησιμοποιώντας νέα εκφραστικά μέσα, όπως video art, installation, performance κ.ά., ή και συνδυάζοντας διάφορα είδη τέχνης μεταξύ τους, μετατρέπουν τις εντυπώσεις τους σε Τέχνη. Με τα έργα τους δημιουργούν το έδαφος για περισσότερο ή λιγότερο απρόσμενες νοηματοδοτήσεις, ενώ  παράλληλα επιχειρούν συμβολικές προεκτάσεις που αφορούν στη σύγχρονη πραγματικότητα. Έτσι, ο χώρος μετατρέπεται σε ένα hub που συγκεντρώνει τα ταξιδιωτικά σχόλια που προέκυψαν από το οδοιπορικό τους. Συμμετέχουν με έργα τους οι: Αλεξάνδρα Αναγνωστοπούλου, Μαριλένα Αλιγιζάκη, Ινώ Βαρβαρίτη, Σοφία Γρηγοριάδου, Γιάννης Δελαγραμμάτικας, Όλγα Ευαγγελίδου, Μαίρη Θηβαίου, Ηρακλής Κοπίτας, Ζωή Σκλέπα, Ηλέκτρα Σταμπούλου.

Την επιμέλεια της έκθεσης έχει η μουσειολόγος Τάνια Βελίσκου.

Η έναρξη της έκθεσης θα πλαισιωθεί με ομιλία της δρος Φανής-Μαρίας Τσιγκάκου, ιστορικού τέχνης, Επίτιμης Επιμελήτριας του Μουσείου Μπενάκη, με θέμα «Η ελληνική ενδυμασία στα χαρακτικά των ξένων περιηγητών. Μαρτυρία ή παραπλάνηση;».

Η εκδήλωση διοργανώνεται στο πλαίσιο του εορτασμού της Διεθνούς Ημέρας των Μουσείων 2019 με θέμα «Τα μουσεία ως κόμβοι πολιτισμού. Το μέλλον της παράδοσης», στόχος του οποίου είναι να αναδειχθεί ο ρόλος των μουσείων ως κομβικών σημείων, όπου αναπτύσσονται συνεργασίες, δημιουργούνται δίκτυα ανταλλαγής ιδεών και εμπειριών και οργανώνονται δράσεις που εμπνέουν τον σύγχρονο άνθρωπο και υπηρετούν τις ανάγκες του.

Πληροφορίες

Λύκειον των Ελληνίδων, Δημοκρίτου 14, Κολωνάκι. Πληροφορίες: 210 3629513 και 210 3611042.

Έναρξη έκθεσης: Τρίτη 14 Μαΐου 2019, ώρα 18.00.

Διάρκεια έκθεσης: 14 – 25 Μαΐου 2019.

Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα-Σάββατο: 10.00-19.00.