Την προκήρυξη τρίωρης προειδοποιητικής στάσης εργασίας για την Παρασκευή 12 Απριλίου 2019 (8.00-11.00), αποφάσισε ομόφωνα η έκτακτη διευρυμένη διαπαραταξιακή Εκτελεστική Γραμματεία της ΠΕΥΦΑ (Πανελλήνια Ένωση Υπαλλήλων Φύλαξης Αρχαιοτήτων). Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της Ένωσης, τα αιτήματα που κρίνονται από τους αρχαιοφύλακες «επιτακτικά και χρήζουν άμεσης λύσης» είναι τα εξής:

«Η συνέχιση του δημόσιου χαρακτήρα του ΤΑΠΑ και η απρόσκοπτη καταβολή εξαιρεσίμων και πέραν πενθημέρου των αρχαιοφυλάκων από αυτό. Παράλληλα ζητάμε άμεσα το νέο οργανισμό του ΤΑΠΑ, προκειμένου να ενημερωθούμε για το τι περιλαμβάνει.

»Διεκδικούμε η 6η μέρα εργασίας μας να υπολογίζεται και συνταξιοδοτικά, αφού κανένα δημοσιονομικό κόστος δεν θα υπάρξει από μια τέτοια ρύθμιση και επιπλέον υπόκεινται σε όλες τις νόμιμες κρατήσεις.

»Άμεση συμπλήρωση και ολοκλήρωση του νομοθετικού πλαισίου και υλοποίηση της δέσμευσης της υπουργού, όσον αφορά το Υπερταμείο.

»Να ολοκληρωθεί άμεσα η πρόσληψη των 200 αρχαιοφυλάκων που εκκρεμεί στο ΑΣΕΠ και είχε εξαγγελθεί από τον πρωθυπουργό από το 2016. Ακόμα, ζητάμε να γίνει άμεσα αίτημα για ακόμα 500 προσλήψεις μονίμων αρχαιοφυλάκων μέσω ΑΣΕΠ, όπως έχει συμφωνηθεί με την πολιτική ηγεσία.

»Ζητάμε την εφαρμογή του Οργανισμού σχετικά με τα γραφεία φύλαξης και τους αρχιφύλακες, ώστε να εφαρμόζονται αξιοκρατικές διαδικασίες στις θέσεις ευθύνης.

»Ζητάμε ενιαίο πλαίσιο ωραρίου για όλη την Ελλάδα προς όφελος του τουρισμού και των εργαζομένων».

Η ΠΕΥΦΑ συμπληρώνει ότι «θα συνεχίσει και θα εντείνει τις κινητοποιήσεις της για αυτά και άλλα πολλά θέματα και καλεί τους συναδέλφους αρχαιοφύλακες να είναι έτοιμοι».

Η απάντηση του ΥΠΠΟΑ

«Το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού παρακολουθεί με ενδιαφέρον τις επίμονες προσπάθειες της ηγεσίας της ΠΕΥΦΑ να κατασκευάσει ατζέντα με ανύπαρκτα θέματα, ώστε να δικαιολογήσει απεργιακές κινητοποιήσεις, οι οποίες συμπίπτουν για μια ακόμη χρονιά με την έναρξη της περιόδου υψηλής επισκεψιμότητας» αναφέρεται σε ανακοίνωση που εξέδωσε το ΥΠΠΟΑ σχετικά με τη στάση εργασίας των αρχαιοφυλάκων.

«Συγκεκριμένα, η πρόσληψη 200 αρχαιοφυλάκων στην οποία αναφέρεται η ανακοίνωση της ΠΕΥΦΑ βρίσκεται στο στάδιο της έγκρισης των σχετικών πινάκων από το ΑΣΕΠ. Είναι αυτονόητο ότι, παρά το έντονο ενδιαφέρον το οποίο εκφράζουμε στις συνεχείς επικοινωνίες μας με το ΑΣΕΠ, το θέμα εκφεύγει των αρμοδιοτήτων του Υπουργείου Πολιτισμού και σε κάθε περίπτωση η πρόσληψή τους είναι θέμα χρόνου.

»Το αίτημα για επιπλέον προσλήψεις μονίμων αρχαιοφυλάκων έρχεται καθυστερημένα δεδομένου ότι, στο πλαίσιο του τετραετούς προγραμματισμού της Κυβέρνησης, το ΥΠΠΟΑ έχει ήδη ζητήσει για το 2020 την πρόσληψη 300 μονίμων αρχαιοφυλάκων, 70 νυχτοφυλάκων και 87 εργαζομένων στην καθαριότητα.

»Καθυστερημένα έρχεται και το αίτημα σχετικά με τον καθορισμό αξιοκρατικών διαδικασιών για τον ορισμό αρχιφυλάκων και υπευθύνων γραφείων φύλαξης. Παρά το γεγονός ότι ανάλογη ευαισθησία της ΠΕΥΦΑ δεν υπήρχε επί προηγούμενων κυβερνήσεων, όταν οι αλλαγές Υπουργών συνοδεύονταν  από αυθαίρετες αλλαγές δεκάδων αρχιφυλάκων εν μία νυκτί, το Υπουργείο Πολιτισμού έχει ήδη καταθέσει στη Γραμματεία της Κυβέρνησης σχετική ρύθμιση για αξιοκρατικές επιλογές, η οποία πρόκειται να ψηφιστεί στη Βουλή των Ελλήνων το αμέσως επόμενο διάστημα.

»Όσον αφορά στο φορέα πληρωμής των εξαιρεσίμων και των ημερών πέραν του πενθημέρου των αρχαιοφυλάκων, προκαλεί απορίες το γεγονός ότι η ΠΕΥΦΑ επιμένει από άλλον φορέα να πληρώνονται οι μισθοί και από άλλον η επιπλέον εργασία των αρχαιοφυλάκων, με αποτέλεσμα να υπάρχουν δύο παράλληλοι διοικητικο-οικονομικοί μηχανισμοί με το ίδιο αντικείμενο, ένας στο ΥΠΠΟΑ και ένας στο Ταμείο Αρχαιολογικών Πόρων (ΤΑΠ). Προφανώς και δεν ευσταθεί ως λόγος απεργιακής κινητοποίησης το από πού θα πληρώνεται η επιπλέον εργασία από τη στιγμή που το Υπουργείο διασφαλίζει ότι σε κάθε περίπτωση οι εργαζόμενοι θα λαμβάνουν τις αποδοχές τους στην ώρα τους. Εξίσου διασφαλισμένος είναι από την Κυβέρνηση και το Υπουργείο Πολιτισμού ο δημόσιος χαρακτήρας του ΤΑΠ και σε αυτή την κατεύθυνση εντάσσονται οι ενέργειες του Διοικητικού Συμβουλίου και της Προέδρου του.

»Όπως πολλές φορές έχει τεθεί στις συζητήσεις μεταξύ της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΠΟΑ και της ΠΕΥΦΑ, ο υπολογισμός της 6ης ημέρας εργασίας για τη συνταξιοδότηση είναι πολύπλοκο θέμα που αφορά και άλλους κλάδους εργαζομένων με εξαήμερη εβδομαδιαία απασχόληση, στο οποίο εμπλέκονται και άλλα Υπουργεία, όπως Οικονομικών, Εργασίας, Διοικητικής Ανασυγκρότησης, και συμπαρασύρει θέματα ενιαίου μισθολογίου και τρόπου υπολογισμού της πληρωμής της επιπλέον απασχόλησης.

»Τέλος, όσον αφορά το θέμα του ωραρίου είναι αυτονόητο ότι το οκτάωρο ημερήσιας απασχόλησης είναι κατοχυρωμένο και κανείς δεν μπορεί και δεν πρέπει να το παραβιάζει κατά βούληση. Για το λόγο αυτό το ΥΠΠΟΑ και οι υπηρεσίες του έχουν διαμορφώσει ένα σαφές πλαίσιο του ωραρίου λειτουργίας των αρχαιολογικών χώρων, των μνημείων και των μουσείων της χώρας, το οποίο παράλληλα εξυπηρετεί τις διαρκώς αυξανόμενες ανάγκες της περιόδου υψηλής επισκεψιμότητας.

»Για όλους αυτούς τους λόγους είναι προφανές ότι τα αιτήματα της κινητοποίησης της ΠΕΥΦΑ είναι έωλα και επομένως η εξαγγελθείσα στάση εργασίας της προσεχούς Παρασκευής αντικειμενικά εξυπηρετεί επιλογές άλλων, οι οποίοι αποβλέπουν –και το έχουν ρητά δηλώσει– στην ανάθεση της φύλαξης της πολιτιστικής μας κληρονομιάς στον ιδιωτικό τομέα» καταλήγει η ανακοίνωση.