Μούμιες, άνω των 2.000 ετών, που χρονολογούνται από τη δυναστεία των Πτολεμαίων και βρέθηκαν σε κατακόμβες στην Αίγυπτο, παρουσιάστηκαν από το υπουργείο Αρχαιοτήτων της Αιγύπτου, στον αρχαιολογικό χώρο Τούνα ελ Γκέμπελ, στα κεντρικά της χώρας.

Οι Αιγύπτιοι αρχαιολόγοι παρουσίασαν τον τάφο, όπου βρίσκονταν 50 μούμιες, στη Μίνια, νότια του Καΐρου. Από τις μούμιες, «οι 12 ήταν παιδιών, έξι ζώων και οι υπόλοιπες ενήλικων ανδρών και γυναικών» διευκρίνισε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Ράμι Ράσμι, μέλος της ομάδας των αρχαιολόγων, που ξεκίνησε το έργο της τον Φεβρουάριο του 2018.

«Βρήκαμε δύο τάφους βάθους εννέα μέτρων, που περιείχαν περισσότερους από έξι θαλάμους» ανέφερε στο AFP ο Μοχάμεντ Ράγκαμπ, που συμμετέχει στις έρευνες, οι οποίες συνεχίζονται.

Η ταυτότητα των ατόμων στα οποία ανήκουν οι μούμιες δεν είναι γνωστή, όπως δήλωσε ο Μουσταφά Ουαζίρι, γενικός γραμματέας του Ανώτατου Συμβουλίου Αρχαιοτήτων. «Δεν βρήκαμε ονόματα γραμμένα σε ιερογλυφικά», είπε, προσθέτοντας ότι είναι προφανές από τη μέθοδο μουμιοποίησης πως τα πρόσωπα που είχαν ταφεί εκεί είχαν σε κάποιο βαθμό σημαντικές ή περίοπτες θέσεις.

Επισκέπτες, μεταξύ αυτών πρεσβευτές από αρκετές χώρες, παραβρέθηκαν στο χώρο όπου εκτίθεντο οι 40 από τις μούμιες κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης για την παρουσίασή τους.

Ορισμένες από τις μούμιες βρέθηκαν τυλιγμένες σε λινό ύφασμα, ενώ άλλες βρίσκονταν σε λίθινα φέρετρα ή ξύλινες σαρκοφάγους.