Γίνε μέλος
Αποστολή με email
Το email σας *
email φίλου *
CAPTCHA *
CAPTCHA Code *
Ανανέωση CAPTCHA
Μήνυμα
* υποχρεωτικά πεδία
Αποστολή
More
Ειδήσεις: Μουσείο Ηρακλειδών
Άποψη του Ερεχθείου από τα νοτιοδυτικά. © Αρχείο ΥΣΜΑ.

Μνημειακή αρχιτεκτονική των κλασικών χρόνων

Διάλεξη της Κλαίρης Παλυβού

Διάλεξη με τίτλο «Μνημειακή αρχιτεκτονική των κλασικών χρόνων. Αρχιτέκτονες και κτίστες εν δράσει» θα δώσει η ομότιμη καθηγήτρια του ΑΠΘ και ιδρυτικό μέλος της ΕΔΑΒυΤ, Κλαίρη Παλυβού, την Τετάρτη 30 Ιανουαρίου 2019 και ώρα 18:30, στο Μουσείο των Ηρακλειδών (Ηρακλειδών 16, Θησείο).

«Τα σπουδαία αρχιτεκτονικά έργα των κλασικών χρόνων τα θαυμάζουμε για την υψηλή αισθητική τους ποιότητα και το πνευματικό τους υπόβαθρο. Εξίσου σημαντική όμως είναι η οικοδομική τεχνολογία που αναπτύχθηκε για να υπηρετήσει τις μεγάλες  απαιτήσεις ακρίβειας, αρμονίας και αντοχής των έργων αυτών» αναφέρει σχετικά με το θέμα της ομιλίας της η κα Παλυβού. «Δεξιοτέχνες αρχιτέκτονες, γλύπτες και κτίστες συνεργάστηκαν με φαντασία αλλά και πειθαρχία για να δώσουν στην πέτρα ψυχή και σώμα. Ένα σώμα που πάλλεται κάτω από το λαμπερό φως του ελληνικού ουρανού, ενώ ταυτόχρονα φέρει και φέρεται με άνεση και χάρη. Και μια ψυχή που μετουσιώνει το ωραίο σε σύμβολο πνευματικής δύναμης.

»Χάρη στον υποδειγματικό προγραμματισμό, όλα λειτουργούσαν με ακρίβεια και συνέπεια: από την οργάνωση του εργοταξίου και τις παραγγελίες των υλικών σε μακρινά λατομεία, έως τον αναλογικό σχεδιασμό όλων των αρχιτεκτονικών μελών και την εκπληκτική ακρίβεια στη λάξευση και προσαρμογή τους. Η άψογη λεπτομέρεια ήταν βασική προϋπόθεση του τέλειου.

»Στο περιβάλλον μιας έμπρακτης δημοκρατίας, τα δημόσια έργα είχαν την ανάλογη διαφάνεια, όπως μαθαίνουμε από τις αρχαίες επιγραφές που περιγράφουν με ενάργεια όλη τη διαδικασία παραγωγής, από την ανάθεση και την επίβλεψη, έως το χρονοδιάγραμμα, τα πρόστιμα και τις ρήτρες, αλλά και τον απολογισμό του έργου μετά την ολοκλήρωσή του. Με τα λόγια των ίδιων των δημιουργών, μαθαίνουμε για τα εργαλεία τους και τις κατασκευαστικές τεχνικές με τις οποίες αποτύπωσαν στα έργα τους την εικόνα της αιωνιότητας. Δημιουργοί επώνυμοι, αλλά και ανώνυμοι που χάραξαν το όνομά τους σε κάποιο κρυφό σημείο για να το βρουν, αιώνες μετά, οι αρχαιολόγοι».

Λίγα λόγια για την Κλαίρη Παλυβού

Η Κλαίρη Παλυβού είναι Ομότιμη Καθηγήτρια του ΑΠΘ και επισκέπτρια καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Frederick της Κύπρου. Διδάσκει Ιστορία της Αρχιτεκτονικής και Διαχείριση Μνημείων Πολιτισμού. Είναι επιστημονικός συνεργάτης της ανασκαφής της προϊστορικής πόλης στο Ακρωτήρι Θήρας και έχει εκπονήσει μελέτες στερέωσης και ανάδειξης σε Κνωσό, Μυκήνες, Θέατρο Θορικού κ.α. Έλαβε το Α’ Βραβείο στον διαγωνισμό για την πεζοδρόμηση της Δ. Αρεοπαγίτου-Απ. Παύλου, (σύμπραξη 4 μελετητών). Είναι επίσης σύμβουλος-εμπειρογνώμων σε θέματα προστασίας και ανάδειξης μνημείων (UNESCO, ICOMOS, Council of Europe).

Το ακαδημαϊκό της έργο εστιάζει στην αρχιτεκτονική και την τέχνη του προϊστορικού Αιγαίου και έχει αναγνωριστεί με διεθνή βραβεία και υποτροφίες. Έχει παρουσιάσει το έργο της σε πάνω από 200 διαλέξεις, ημερίδες και διεθνή συνέδρια, καθώς και σε συνεντεύξεις σε ελληνικά και διεθνή μέσα ενημέρωσης (History Channel, Discovery, BBC). Έχει εκδώσει 8 βιβλία και πλήθος επιστημονικών άρθρων.

Ιδρυτικό μέλος και Γραμματέας της Εταιρείας Διερεύνησης Αρχαιοελληνικής και Βυζαντινής Tεχνολογίας (ΕΔΑΒυΤ), έχει επιμεληθεί σχετικές εκθέσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, τα Πρακτικά δύο Διεθνών Συνεδρίων, καθώς και το ετήσιο αφιέρωμα του περιοδικού «Αρχαιολογία» στην Ελληνική Τεχνολογία, από την αρχαιότητα ως σήμερα.

Εισιτήριο: 3 ευρώ, για την ενίσχυση των σκοπών του Μουσείου.

Για κρατήσεις θέσεων μπορείτε να στείλετε μήνυμα στο [email protected]