«Οι περιπέτειες της στέγασης του Εθνικού Αρχείου Μνημείων» είναι το θέμα διάλεξης που θα δώσει η δρ Ευγενία Γερούση (Διευθύντρια, Διεύθυνση Διαχείρισης Εθνικού Αρχείου Μνημείων, ΥΠΠΟΑ) τη Δευτέρα 14 Ιανουαρίου 2019, και ώρα 19:00.

«Η έρευνα και η επιστημονική εκμετάλλευση του πολύτιμου αρχείου εγγράφων, σχεδίων και φωτογραφιών της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας παρέμενε για δεκαετίες desideratum των ερευνητών στην Ελλάδα» αναφέρει χαρακτηριστικά η δρ Γερούση σχετικά με το θέμα της διάλεξής της. «Οι διαδοχικές μεταβολές και μετακομίσεις της Υπηρεσίας καθώς και η έλλειψη χώρου είχαν ως αποτέλεσμα την αποθήκευση για χρόνια του αρχείου σε ακατάλληλες συνθήκες με αποτέλεσμα να παραμένει απρόσιτο στους μελετητές και συγχρόνως να κινδυνεύει με απώλεια πολύτιμων τεκμηρίων.

»Η προσπάθεια, που ξεκίνησε από το Υπουργείο τη δεκαετία του 1980 για την εξεύρεση κατάλληλων χώρων για την αποθήκευση, συντήρηση και αξιοποίηση του σημαντικού αυτού για την ιστορική και αρχαιολογική έρευνα αρχείου, διασταυρώνεται με άλλες προσπάθειες που είχαν ξεκινήσει πολύ νωρίτερα από την Αρχαιολογική Υπηρεσία με απαλλοτριώσεις αστικών ακινήτων στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας.

»Τα δύο κτίρια που στεγάζουν σήμερα τις διοικητικές υπηρεσίες της ΔΔΕΑΜ και το ιστορικό αρχείο στις οδούς Ασωμάτων και Ψαρομηλίγκου έχουν τη δική τους ιστορία και τις δικές τους περιπέτειες στη διάρκεια των χρόνων. Το τετραώροφο κτίριο της Ασωμάτων 11, κτίσμα μάλλον της δεκαετίας του 1920, είναι μία από τις πρώτες πολυκατοικίες της Αθήνας με νεοκλασικά μορφολογικά χαρακτηριστικά στην πρόσοψη. Ένα αντιπροσωπευτικό δείγμα αστικής κατοικίας μιας περιοχής που τουλάχιστον στα προπολεμικά χρόνια έδειχνε να κατοικείται από εύπορους πολίτες. Το κτίριο της οδού Ψαρομηλίγκου είναι διαφορετικού ύφους, η πρώτη φάση του φαίνεται ότι χρονολογείται στον 19ο αιώνα με αρχική χρήση σταύλων, ενώ στα μεταγενέστερα χρόνια μετασκευάζεται για βιοτεχνική χρήση. Η ιστορία απόκτησης των δύο ακινήτων, της αναστήλωσής τους και κυρίως της μετατροπής του κτίσματος της Ψαρομηλίγκου σε κατάλληλο χώρο για τη σωστή φύλαξη αρχείων έχει άμεση σχέση με πολλά στελέχη της Υπηρεσίας που από διάφορες θέσεις υπηρέτησαν με πάθος τη διάσωση του αρχείου της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας για τις επόμενες γενιές» καταλήγει η δρ Γερούση.

Η διάλεξη, την οποία διοργανώνει ο Σύλλογος Φίλων του Ιστορικού Αρχείου της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας, θα πραγματοποιηθεί στο κτήριο του Ιστορικού Αρχείου της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας (Ψαρομηλίγγου 22, Κεραμεικός/Ψυρρή, Σταθμός Ηλεκτρικού: Θησείο).