Διάλεξη με θέμα «Οι παλαιές ανασκαφές του Σπυρίδωνος Μαρινάτου στο Ρούτση Μεσσηνίας και η σημασία τους για την Αιγαιακή ιστορία» θα δώσουν η καθηγήτρια Ναννώ Μαρινάτου (Πανεπιστήμιο Ιλλινόις) και η δρ Λένα Παπάζογλου-Μανιουδάκη (Επίτιμη Προϊσταμένη Προϊστορικής Συλλογής Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου) στο πλαίσιο του Μυκηναϊκού Σεμιναρίου.

«Η ανασκαφή του Σπυρίδωνος Μαρινάτου στη θέση Ρούτση, στο Μυρσινοχώρι Μεσσηνίας, κατά τα έτη 1956 και 1957, αποκάλυψε δύο θολωτούς τάφους και προσέφερε το ανέλπιστο, έναν ασύλητο θολωτό τάφο, πράγμα εξαιρετικά σπάνιο στον μυκηναϊκό κόσμο. Ο θολωτός τάφος 2 μας έδωσε την εικόνα του τελετουργικού ταφής σε έναν θολωτό τάφο που ήταν κατάφορτος με πολύτιμα κτερίσματα, ανάμεσά τους δύο εγχειρίδια διακοσμημένα με την εμπίεστη τεχνική και πολλοί σφραγιδόλιθοι με θρησκευτικές σκηνές, ανάλογοι με αυτούς του τάφου του πολεμιστή στην Πύλο.

»Η παρουσίαση των θολωτών τάφων στο Ρούτση/Μυρσινοχώρι είναι η αφορμή για μια συζήτηση γύρω από την επιρροή της μινωικής Κρήτης στη μυκηναϊκή Ελλάδα κατά την πρώιμη Μυκηναϊκή εποχή. Η εποχή αυτή χαρακτηρίζεται από την άνοδο ηγετικών ομάδων, τη διάχυση της εξουσίας και του πλούτου σε πολλά τοπικά κέντρα της Πελοποννήσου και την επίδειξη της κοινωνικής θέσης σε επιφανείς νεκρικές τελετές. Το πέρασμα στη συγκεντρωτική ανακτορική εποχή, μετά και την εγκατάλειψη του ανακτόρου της Κνωσού περί το 1400 π.Χ., αποτελεί τομή στην ιστορία του μινωικού-μυκηναϊκού κόσμου» μας πληροφορούν οι ομιλήτριες στην περίληψη της ανακοίνωσής τους.

Θα ακολουθήσει συζήτηση με τη συμμετοχή του αναπλ. καθηγητή Λευτέρη Πλάτωνα και του δρος Γιώργου Ρεθεμιωτάκη.

Η 3η συνάντηση του Μυκηναϊκού Σεμιναρίου για φέτος θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 13 Δεκεμβρίου 2018 και ώρα 19:00 στο Κεντρικό Κτήριο του Πανεπιστημίου Αθηνών (Αμφιθέατρο Ι. Δρακοπούλου, Πανεπιστημίου 30, Αθήνα).

Το Μυκηναϊκό Σεμινάριο διοργανώνουν οι: Νάγια Πολυχρονάκου-Σγουρίτσα, Ιφιγένεια Τουρναβίτου, Αιμιλία Μπάνου, Αφροδίτη Χασιακού.