Γίνε μέλος
Αποστολή με email
Το email σας *
email φίλου *
CAPTCHA *
CAPTCHA Code *
Ανανέωση CAPTCHA
Μήνυμα
* υποχρεωτικά πεδία
Αποστολή
More
Ειδήσεις: Πολιτιστική κληρονομιά
Όλες οι φωτογραφίες
Κατασχέθηκε μαρμάρινο ιωνικό κιονόκρανο που χρονολογείται πιθανότατα στην Kλασική ή Eλληνιστική περίοδο και είναι μεγάλης αρχαιολογικής αξίας (φωτ.: Ελληνική Αστυνομία).

Σύλληψη στο Μοναστηράκι για παράβαση της νομοθεσίας περί αρχαιοτήτων

Ο 51χρονος είχε στην κατοχή του μαρμάρινο ιωνικό κιονόκρανο

Ένας 51χρονος συνελήφθη πριν από λίγες μέρες στο Μοναστηράκι, από αστυνομικούς του Τμήματος Πολιτιστικής Κληρονομιάς και Αρχαιοτήτων της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, για παράνομη κατοχή αρχαίου κινητού μνημείου. Σε βάρος του σχηματίστηκε ποινική δικογραφία για παράβαση των διατάξεων της νομοθεσίας για την προστασία των αρχαιοτήτων και εν γένει της πολιτιστικής κληρονομιάς.

Πρόκειται για μαρμάρινο ιωνικό κιονόκρανο, σχεδόν ακέραιο, ο εχίνος του οποίου φέρει διακόσμηση ιωνικού κυματίου και τα προσκεφάλαια φέρουν διακόσμηση με ζωστήρες ενώ οι οφθαλμοί των ελίκων είναι επίπεδοι και στην άνω επιφάνεια φέρει, με ακανόνιστες λαξεύσεις, τα εγχάρακτα γράμματα «ΙΓ», πιθανόν τεκτονικά σύμβολα, καθώς και εγχάρακτο κεφάλι ανθρώπινης μορφής σε πλάγια όψη. Έχει μέγιστο σωζόμενο μήκος στις έλικες 71 εκ., άβακα 51×45 εκ., κάτω επιφάνεια πλάτους 44,5 εκ. και μέγιστο ύψος στις έλικες 29 εκ.

Το κιονόκρανο χρονολογείται πιθανόν στην Kλασική ή Eλληνιστική περίοδο, είναι μεγάλης αρχαιολογικής αξίας και σώζεται σε πολύ καλή κατάσταση διατήρησης, ενώ μάλλον προέρχεται από την περιοχή της Ακρόπολης, της Πλάκας ή από την ευρύτερη περιοχή των Αθηνών.

Ο συλληφθείς οδηγήθηκε στον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών.

ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ
1. Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ (Δ.Κ.).