Τη βιογραφία του Θησείου ως «Κεντρικού Αρχαιολογικού Μουσείου», όπως αυτή συντίθεται μέσα από αρχειακό υλικό που διασώζεται στο Αρχείο της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας, στα Γενικά Αρχεία του Κράτους και στην Εν Αθήναις Αρχαιολογική Εταιρεία θα παρουσιάσει σε διάλεξή της η δρ Ανδρομάχη Γκαζή (Επίκ. Καθηγήτρια Μουσειολογίας, Τμήμα Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού, Πάντειο Πανεπιστήμιο).

Την εικόνα συμπληρώνουν μαρτυρίες και περιγραφές ξένων περιηγητών, αναφορές σε ξένα αρχαιολογικά περιοδικά, ταξιδιωτικοί οδηγοί και δημοσιεύματα στον Τύπο της εποχής. Βασικοί «αφηγητές» είναι ο Ludwig Ross, o Κ. Πιττάκης, ο Π. Ευστρατιάδης και οι φύλακες του Θησείου. Οι θεσμικοί φορείς που εμπλέκονται είναι η Γραμματεία των Εκκλησιαστικών και της Δημοσίας Εκπαιδεύσεως (όπου υπαγόταν τότε η Αρχαιολογική Υπηρεσία), η Γραμματεία των Στρατιωτικών, το Φρουραρχείο Αθηνών, ενίοτε δε και οι ίδιοι οι βασιλείς, Όθων και Αμαλία.

Η συζήτηση θα επικεντρωθεί στην κυρίως φάση της χρήσης του Θησείου ως μουσείου κατά την περίοδο 1834-1874, η οποία έχει, άλλωστε, ερευνηθεί πιο συστηματικά.

Τη διάλεξη, που έχει τίτλο «Το Θησείο ως “Κεντρικόν Αρχαιολογικόν Μουσείον”», διοργανώνει ο Σύλλογος Φίλων του Ιστορικού Αρχείου της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας. Η διάλεξη θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 22 Οκτωβρίου 2018, και ώρα 19:00, στο κτήριο του Ιστορικού Αρχείου της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας (Ψαρομηλίγγου 22, Κεραμεικός/Ψυρρή, Σταθμός Ηλεκτρικού: Θησείο).