«Χαρτογραφικές απεικονίσεις και ιστορικές αφηγήσεις. Κρήτη 16ος-17ος αιώνας» είναι ο τίτλος της διάλεξης που θα δώσει ο δρ Κωστής Σ. Χρηστάκης (Πανεπιστήμιο Κρήτης) τη Δευτέρα 15 Απριλίου 2013, στις 18.30, στο κτίριο του Ιστορικού Αρχείου της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας (Ψαρομηλίγκου 22, Θησείο).

Στο πλαίσιο της διάλεξης, που διοργανώνει ο Σύλλογος Φίλων του Ιστορικού Αρχείου της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας, ο κ. Χρηστάκης θα αναφερθεί στην έκταση της χαρτογραφικής αποτύπωσης της Κρήτης κατά την περίοδο της Αναγέννησης και του Διαφωτισμού, που είναι αναμφίβολα ένα μοναδικό φαινόμενο. Καμιά άλλη περιοχή του ελλαδικού χώρου, συμπεριλαμβανομένης και της Κύπρου, δεν έχει εικονιστεί με τέτοια πληθώρα έντυπων χαρτών και τοπογραφικών σχεδίων.

Στην παρουσίαση θα συζητηθεί ένα πολυπληθές χαρτογραφικό αρχειακό υλικό καθώς επίσης και άλλα ιστορικά ρεάλια, με στόχο να φωτιστεί η σύνθετη πολιτική, οικονομική και ιδεολογική ιστορία του νησιού, έτσι όπως διαμορφώθηκε κατά τους τελευταίους δύο αιώνες της Βενετοκρατίας.