Κάτω από την πόλη βρίσκονται όλες οι πόλεις που έζησαν στον ίδιο τόπο αφήνοντας εδώ και εκεί να ξεφυτρώνουν τα ορατά και αόρατα δείγματα ενός χαμένου χρόνου, μαζί με τα έργα των νεότερων χρόνων, σε μια διαστρωμάτωση που προσθέτει νόημα και ταυτόχρονα θολώνει το οπτικό πεδίο.

«Μεταβαλλόμενες κεντρικότητες: ίχνη τόπου και ιζήματα χρόνου στην Αθήνα» είναι ο τίτλος ομιλίας του καθηγητή της Θεωρίας της Αρχιτεκτονικής Παναγιώτη Τουρνικιώτη (Σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών, ΕΜΠ), που θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 9 Δεκεμβρίου 2014 και ώρα 19.00, στο πλαίσιο του κύκλου διεπιστημονικών συζητήσεων με τίτλο «Ματιές στην πόλη: μεταξύ αρχιτεκτονικών και αρχαιολογικών προσεγγίσεων» που παρουσιάζει το Ινστιτούτο Ιστορικών Ερευνών (ΙΙΕ) του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών.

Όπως αναφέρει ο κ. Τουρνικιώτης: «Η σύγχρονη Αθήνα είναι μια γρήγορη πόλη στην οποία μπορείς να διαβάσεις τη διαστρωμάτωση του χρόνου, όπως διαβάζεις την ηλικία στο πρόσωπο ή το χαρτί του βιβλίου. Θα μιλήσουμε για τις εποχές και τις ουλές του χτισμένου αποθέματος σε παρελθόντα και σε μέλλοντα χρόνο, αναζητώντας τους ιστορικούς “κύκλους” της σύγχρονης Αθήνας στην επαλληλία του κύκλου των τειχών της κλασικής εποχής, του κύκλου των λεωφόρων της νεοκλασικής πρωτεύουσας και του κύκλου που ενώνει τις δύο προηγούμενες εποχές στη γραμμική και νοηματική συνέχεια της Διονύσιου Αρεοπαγίτου και της Πανεπιστημίου, συνδέοντας την Ομόνοια με το Θησείο και το νέο Μουσείο της Ακρόπολης».

«Η πόλη είναι η τέταρτη διάσταση της στρωματογραφίας, περίπου όπως στον κυβισμό: κυκλοφορείς από στρώση σε στρώση, οριζοντίως, καθέτως και πλαγίως. Η διαφάνεια αυτή ορίζει τη μακρά διάρκεια της πόλης» καταλήγει ο κ. Τουρνικιώτης.

Τον κύκλο συζητήσεων διοργανώνει η δρ Μάνθα Ζαρμακούπη, Marie Curie Intra-European Research Fellow.

Η ομιλία θα πραγματοποιηθεί στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών (Αμφιθέατρο Λ. Ζέρβας), Βασ. Κωνσταντίνου 48 (μετρό Ευαγγελισμός). Τηλ. 210 7273516, e-mail: mkont@eie.gr.

Η είσοδος θα είναι ελεύθερη.

Για περισσότερες πληροφορίες, πατήστε εδώ.