Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Αχαΐας συμμετέχει και φέτος στις Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς, με σειρά εκδηλώσεων. Αναλυτικά το πρόγραμμα των εκδηλώσεων έχει ως εξής:

«Η βιομηχανική κληρονομιά της πόλης των Πατρών»

Οι επισκέπτες προσκαλούνται να έλθουν σε επαφή με τη βιομηχανική κληρονομιά της πόλης κατά τρόπο βιωματικό, μέσα από μια ψηφιακή παρουσίαση των βιομηχανικών κτηρίων της Πάτρας. Θα προβληθούν φωτογραφίες και ιστορικά στοιχεία των παλαιών βιομηχανικών κτηρίων της πόλης (χρονολογία κατασκευής και χρήση τους, ρόλος που διαδραμάτισαν στην οικονομική ανάπτυξη της πόλης, αιτίες παρακμής, ένταξή τους στη σύγχρονη πόλη κ.ά.). Στο τέλος της προβολής θα ακολουθήσει δημιουργικό εικαστικό εργαστήριο για τα παιδιά, τα οποία θα κρατήσουν το έργο τους ως αναμνηστικό της συμμετοχής τους στη δράση.

Κυριακή 30 Σεπτεμβρίου 2018, ώρα 11.00, στο αμφιθέατρο του Αρχαιολογικού Μουσείου Πατρών.

Το πρόγραμμα απευθύνεται σε οικογένειες και παιδιά από 8 ετών και άνω. Απαραίτητη η δήλωση συμμετοχής στο τηλ. 2613 616176 (Λίλα Κουτσουμπελίτη) από Δευτέρα έως Παρασκευή, 9.00-13.00.

«Πάτρα. Μια πόλη, μια διαδρομή με πολλαπλές αφηγήσεις»

Ένα διήμερο θεματικών πολιτιστικών διαδρομών θα πραγματοποιηθεί από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Αχαΐας σε συνεργασία με πολιτιστικούς φορείς της πόλης (Υπηρεσία Νεώτερων Μνημείων και Τεχνικών Έργων Δυτικής Ελλάδας, Πελοποννήσου και Νότιου Ιονίου, Σχολή Εφαρμοσμένων Τεχνών Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστήμιου, Γενικά Αρχεία του Κράτους, Μουσείο Τύπου-ΕΣΗΕΠΗΝ, Ιστορικό και Εθνολογικό Μουσείο Πατρών, «Διάζωμα»-κίνηση πολιτών) και εθελοντικές ομάδες, με απώτερο σκοπό τη γνωριμία του κοινού με τα μνημεία, τα μουσεία της πόλης και τις πολλαπλές αφηγήσεις της.

Στόχος είναι η ευαισθητοποίηση και η ανάδειξη της πολιτιστικής ταυτότητας της πόλης μέσα από ειδικά διαμορφωμένες θεματικές  διαδρομές, εκπαιδευτικές δράσεις και δρώμενα τόσο στο Μουσείο όσο και στον  κεντρικό ιστό της πόλης.

Παρασκευή 28 Σεπτεμβρίου 9:00-13:00 (για μαθητές Α/θμιας και Δ/θμιας Εκπαίδευσης), στο Αρχαιολογικό Μουσείο Πατρών.

Κυριακή 30 Σεπτεμβρίου 10:00-13:00 (για το κοινό της πόλης), αφετηρία ο Ιερός Ναός του Αγίου Ανδρέα.

Υπεύθυνοι εκδήλωσης: Γεωργία Μανωλοπούλου, Αλεξάνδρα Κωτσάκη, Θανάσης Θεμελής. Τηλ. εκδήλωσης ενδιαφέροντος συμμετοχής: 2613 616178. Fax: 2610 423386 / email: efaacha@culture.gr

«Βόλτα στην αρχαία Πάτρα»

Το πρόγραμμα, που απευθύνεται σε ενήλικες, είναι μία απογευματινή περιήγηση στο κέντρο της αρχαίας Πάτρας, ακολουθώντας τη διαδρομή του περιηγητή Παυσανία. Η δράση εστιάζει σε τέσσερα επιλεγμένα σημεία της διαδρομής (ρωμαϊκό Στάδιο, πλατεία Αγίου Γεωργίου, εκκλησία Παντοκράτορα, ρωμαϊκό Ωδείο), τα οποία έχουν αισθητική, ιστορική και διαχρονική αξία για την πόλη.

Παρασκευή 28 και Σάββατο 29 Σεπτεμβρίου, ώρα 18:00-20:00, στο Ρωμαϊκό Ωδείο Πάτρας.

Υπεύθυνες εκδήλωσης: Αλεξία Μπαρδάκη, Σοφία Κασκαντίρη, Άρτεμις Μανιάκη. Συνεργαζόμενοι φορείς: ΟΚΑΝΑ Πάτρας, Δίκτυο Θεραπευτικών Υπηρεσιών «ΓΕΦΥΡΑ». Απαραίτητες οι δηλώσεις συμμετοχής στα τηλ. 2610 275070, 2610 276207.

Δύμη-Κάτω Αχαΐα, σχέση διαχρονική

Η Κάτω Αχαΐα και η αρχαία Δύμη είναι δύο πόλ(ε)ις που καταλαμβάνουν τον ίδιο χώρο. Στην εκδήλωση θα παρουσιαστούν αρχαιολογικά δεδομένα, τα οποία οδηγούν στη διαπίστωση ότι το παλαιό με το νέο όχι μόνο συνυπάρχουν αλλά και συνδέονται νοηματικά στη σημερινή πολιτισμική πραγματικότητα. Το σύμβολο-μονογράφημα της Δύμης, ως στοιχείο αναγνωσιμότητας και πολιτισμού, θα αποτελέσει το αντικείμενο ανάπτυξης δράσεων.

Παρασκευή 28 Σεπτεμβρίου, ώρα 10:00-12:00, στην αίθουσα εκδηλώσεων  του Γυμνασίου Κάτω Αχαΐας. Η εκδήλωση απευθύνεται σε ολόκληρη τη μαθητική κοινότητα.

Υπεύθυνες εκδήλωσης: Βάσω Τσακνάκη, Λυδία Μαλαταρά (αρχαιολόγοι ΕΦΑ Αχαΐας). Τηλ. επικοινωνίας 2610 275070, 2610 276207.