Ένα ιδιαίτερο αφιέρωμα με τίτλο «Γυναίκες στην αρχαία Πάτρα. Η άποικος, η σκλάβα, η αμαζόνα, η δαίμονας, η θεά» διοργανώνει η Εφορεία Αρχαιοτήτων Αχαΐας στο Αρχαιολογικό Μουσείο Πατρών, με αφορμή τον εορτασμό της Ημέρας της Γυναίκας.

«Ένας μεγάλος αριθμός γυναικείων μορφών που προβάλλουν με ευκρίνεια μέσα από εκθέματα του Μουσείου επιτρέπουν να συνθέσουμε μια συνομιλία αρχαίων προσώπων τα οποία μας μεταφέρουν σε διαφορετικά στιγμιότυπα ιστορίας, μύθου, λατρείας, τέχνης και πολιτικής. Χρησιμοποιώντας επιγραφές, έργα γλυπτικής, κοροπλαστικής και ψηφιδωτά ως σημεία αναφοράς, εμπλέκουμε στη “συνομιλία” πολλά εκθέματα, η ανάλυση των οποίων ξεδιπλώνει κάποιες λιγότερο γνωστές πτυχές του αρχαίου παρελθόντος της Πάτρας» εξηγούν οι διοργανωτές του αφιερώματος.

Η θεματική περιήγηση σκιαγραφεί αδρά τις υποστάσεις και τις ιδιότητες της γυναίκας, είτε πρόκειται για επώνυμα πρόσωπα του μύθου και της πραγματικότητας, είτε για ανώνυμες –ωστόσο υπαρκτές– γυναίκες που έζησαν στην αρχαία Πάτρα.

Μας αποκαλύπτονται η άποικος, η σύζυγος του μονομάχου και του μαικήνα, η σκλάβα που απελευθερώθηκε, η μαχήτρια αμαζόνα, η δαιμονική μορφή, η λατρευτής, η αυτοκράτειρα, η θεά –σε διάφορες εκφάνσεις–, αλλά επίσης η απλή θνητή που τη γνωρίζουμε μόνο επειδή το όνομά της χαράχτηκε στην πλάκα του τάφου της.

Να σημειωθεί ότι για τις ανάγκες του αφιερώματος θα εκτεθούν εκτάκτως δύο αγαλμάτια Αφροδίτης, ενώ θα υπάρχει πρόσβαση και στον αύλειο χώρο του Μουσείου σε συγκεκριμένα, συναφή ευρήματα.

Η παρουσίαση θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 8 Μαρτίου 2016 και ώρα 11:00, και απευθύνεται σε ενήλικες και φοιτητές κλασικών σπουδών.

Η είσοδος είναι ελεύθερη. Δηλώσεις συμμετοχής στα τηλέφωνα 2613 616100 και 2613 616158.

Τεκμμηρίωση και παρουσίαση: Δρ Έλενα Παρτίδα.