Γίνε μέλος
Αποστολή με email
Το email σας *
email φίλου *
CAPTCHA *
CAPTCHA Code *
Ανανέωση CAPTCHA
Μήνυμα
* υποχρεωτικά πεδία
Αποστολή
More
Ειδήσεις: Πολιτιστική κληρονομιά
Οι αρχαιότητες που βρέθηκαν και κατασχέθηκαν στο Λουτράκι Κορινθίας (φωτ.: Ελληνική Αστυνομία).

Αρχαία κινητά μνημεία σημαντικής αρχαιολογικής αξίας κατασχέθηκαν στο Λουτράκι

Και άγαλμα που έχει κλαπεί από το Μουσείο Προϊστορικής Θήρας

Ένας 46χρονος συνελήφθη την Τρίτη 4 Σεπτεμβρίου 2018 στο Λουτράκι Κορινθίας από αστυνομικούς του Τμήματος Πολιτιστικής Κληρονομιάς και Αρχαιοτήτων της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, για παράνομη κατοχή αρχαίων κινητών μνημείων. Ταυτοποιήθηκαν επίσης δύο συνεργοί του.

Σε βάρος τους σχηματίστηκε ποινική δικογραφία, η οποία αφορά σε παραβάσεις των διατάξεων της νομοθεσίας για την προστασία των αρχαιοτήτων και εν γένει της πολιτιστικής κληρονομιάς, καθώς και για αποδοχή και διάθεση προϊόντων εγκλήματος.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Ελληνικής Αστυνομίας, στο πλαίσιο διερεύνησης πληροφοριών, για μεταφορά από άγνωστο άτομο αρχαίων κινητών μνημείων, τα οποία θα πωλούσε έναντι του χρηματικού ποσού των 350.000 ευρώ, κλιμάκιο αστυνομικών εντόπισε στην περιοχή του Λουτρακίου κινούμενο ύποπτο όχημα, το οποίο οδηγούσε ο 46χρονος, και όταν αυτό εισήλθε σε υπαίθριο χώρο καταστήματος, το ακινητοποίησε.

Μετά από έρευνα βρέθηκαν στο χώρο αποσκευών και κατασχέθηκαν:

— Ένα μαρμάρινο γυναικείο άγαλμα της θεάς Αφροδίτης, που ακουμπάει σε πεσσό, φοράει χιτώνα και ιμάτιο, αποτελούμενο από 8 συνανήκοντα τμήματα, 2ου ή 1ου αιώνα π.Χ., συνολικού ύψους 80 εκ.

— Μαρμάρινο σώμα πυξίδας, Ελληνιστικής περιόδου, διαμέτρου 14 εκ. και ύψους 6 εκ., που φέρει διακόσμηση επάλληλων ανάγλυφων ταινιών με το συνανήκον τμήμα αυτού που συνιστά το πώμα της πυξίδας, διαμέτρου 17 εκ. και ύψους 2 εκ., με διακόσμηση πλοχμού και ψαροκόκαλου.

— Λίθος λαξευμένος στις τέσσερις πλευρές, διαστάσεων 25×14 εκ., με παράσταση του Ηρακλή με τη Λερναία Ύδρα, της Ύστερης Αρχαιότητας (3ος αι. μ.Χ.).

Οι κατασχεθείσες αρχαιότητες επεδείχθησαν σε αρχαιολόγο της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κορίνθου, η οποία αποφάνθηκε ότι πρόκειται για κινητά μνημεία που εμπίπτουν στις προστατευτικές διατάξεις της νομοθεσίας για την προστασία των αρχαιοτήτων και εν γένει της πολιτιστικής κληρονομιάς, σημαντικής αρχαιολογικής αξίας.

Επιπλέον, όπως διαπιστώθηκε, το κατασχεθέν άγαλμα της θεάς Αφροδίτης, Ρωμαϊκής περιόδου, έχει αφαιρεθεί από το Μουσείο Προϊστορικής Θήρας στη Σαντορίνη, όπου φυλασσόταν στους αποθηκευτικούς χώρους αυτού και αναγνωρίστηκε ανεπιφύλακτα από την αρμόδια αρχαιολόγο της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων και Προϊσταμένη του Μουσείου.

Οι κατασχεθείσες αρχαιότητες θα παραδοθούν στα Μουσεία Κορίνθου και Προϊστορικής Θήρας, αντίστοιχα.

ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ
1. Πηγή: Ελληνική Αστυνομία (Δελτίο Τύπου).