Πρόγραμμα αποκατάστασης του εμβληματικού αρχαίου θεάτρου Μυτιλήνης, στο βαθμό που αυτό είναι δυνατόν, ανακοίνωσε, μιλώντας στον Σταθμό Αιγαίου της ΕΡΤ, ο προϊστάμενος της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λέσβου, Παύλος Τριανταφυλλίδης.

Σύμφωνα με τα όσα ειπώθηκαν, τα τελευταία τρία χρόνια η αρχαιολογική έρευνα που γίνεται στον αρχαιολογικό χώρο σε συνεργασία με το πανεπιστήμιο του Μπάρι έχει φέρει στο φως σημαντικά στοιχεία της μορφής του αρχαίου θεάτρου και το επόμενο διάστημα, αφού έχουν ολοκληρωθεί και εγκριθούν οι σχετικές μελέτες, ξεκινά το έργο αποκατάστασης.

Το αρχαίο θέατρο της Μυτιλήνης, της Ελληνιστικής και Ρωμαϊκής εποχής, θεωρείται ένα από τα σπουδαιότερα και μεγαλύτερα θέατρα του αρχαίου κόσμου, χωρητικότητας 18.000-20.000 θεατών, αποτέλεσε δε πρότυπο για την κατασκευή αρχαίου θεάτρου στη Ρώμη.

Στο πλαίσιο των εργασιών που θα πραγματοποιηθούν θα αποκατασταθεί η εμβληματική σκηνή του θεάτρου, ένα κτίριο διώροφο στην αρχαιότητα, μήκους 12 μέτρων και πλάτους 10 μέτρων. Επίσης θα αποκατασταθεί πλήρως η αριστερή πάροδος του θεάτρου με τα εντυπωσιακά στοιχεία που βρέθηκαν κατά την ανασκαφή, τις κόγχες με τις επιγραφές και τα αγάλματα.

Αυτό που δεν φαίνεται πως μπορεί να αποκατασταθεί είναι τα εδώλια στο κοίλο του θεάτρου, αφού η συντριπτική πλειονότητα έχει καταστραφεί ή χρησιμοποιηθεί σε νεότερα κτίσματα.

Οι εργασίες αποκατάστασης θα διαρκέσουν πέντε χρόνια, ενώ κάθε καλοκαίρι το θέατρο θα συνεχίσει να αποδίδεται για επιλεγμένες παραστάσεις και το κοινό να παρακολουθεί από κοντά την πορεία της αποκατάστασης.

Όπως ανακοίνωσε ο κ. Τριανταφυλλίδης, το καλοκαίρι του 2019 η Εφορεία Αρχαιοτήτων Λέσβου θα πραγματοποιήσει συνέδριο στο Αρχαιολογικό Μουσείο Μυτιλήνης, όπου θα παρουσιαστούν όλα τα ευρήματα της έρευνας των τελευταίων χρόνων καθώς και το πλάνο αποκατάστασης του αρχαίου θεάτρου.

Περισσότερα για το αρχαίο θέατρο Μυτιλήνης εδώ.