«Αμφαγαπάζω… ή αλλιώς εναγκαλίζομαι με αγάπη» είναι ο τίτλος της εκδήλωσης παρουσίασης ενός μοναδικού αρχαιολογικού ευρήματος από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Λέσβου, την Τετάρτη 15 Φεβρουαρίου, στις 7.00 το απόγευμα, στο νέο κτίριο του Αρχαιολογικού Μουσείου Μυτιλήνης.

Μετά τα προηγούμενα αρχαιολογικά ευρήματα, τις γυάλινες χειροβομβίδες από το Κάστρο Μυτιλήνης και τα χάλκινα τεφροδόχα αγγεία του 5ου αι. π.Χ. από τη Μυτιλήνη και την επικράτειά της, την Τετάρτη θα παρουσιαστεί ένα μαρμάρινο σύμπλεγμα δύο εναγκαλισμένων νέων, πιθανόν του 1ου αι. π.Χ., από την αρχαιολογική συλλογή του Απόστολου Σημαντήρη.

Όπως επισημαίνουν οι διοργανωτές της εκδήλωσης: «Με την παρουσίαση μας δίνεται η αφορμή να περιηγηθούμε στη γλυπτική παραγωγή της περιοχής του Αιγαίου από την Αρχαϊκή έως τη Ρωμαϊκή εποχή, αλλά και στον έρωτα, όπως αποτυπώνεται στα ζεύγη θεών ή θνητών». Παράλληλα θα παρουσιαστεί ψηφιακή προβολή για το εν λόγω έκθεμα, ενώ την εκδήλωση θα πλαισιώσει μουσικό σχήμα από το Κέντρο Σπουδών Ανατολικής Μουσικής (ΚΕΣΑΜ), από το Αναγνωστήριο της Αγιάσου που θα αποδώσει τραγούδια του έρωτα.

Στην εκδήλωση θα μιλήσουν ο προϊστάμενος της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λέσβου, Παύλος Τριανταφυλλίδης, και η αρχαιολόγος της Εφορείας Αρχαιοτήτων Δωδεκανήσου, Καλλιόπη Μπαϊράμη, με θέμα «Όψεις της αρχαίας ελληνικής πλαστικής στο ανατολικό Αιγαίο». Το εύρημα θα παρουσιαστεί από την αρχαιολόγο της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λέσβου, Θάλεια Κυριακοπούλου.