Τη λήξη της ανασκαφικής έρευνας του 2018 στη θέση Πολιτικό-Τρουλλιά που χρονολογείται στην Εποχή του Χαλκού (περ. 2100-1850 π.Χ.) ανακοίνωσε το Τμήμα Αρχαιοτήτων Κύπρου. Οι ανασκαφές διεξήχθησαν υπό τη διεύθυνση του δρος Steven Falconer και της δρος Patricia Fall του University of North Carolina (Charlotte, ΗΠΑ). Η θέση Πολιτικό-Τρουλλιά βρίσκεται περίπου 25 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της Λευκωσίας, κοντά στο Μοναστήρι του Αγίου Ηρακλειδίου, στους πλούσιους σε χαλκό πρόποδες της οροσειράς του Τροόδους. Η θέση Πολιτικό-Τρουλλιά φαίνεται ότι υπήρξε η πρόγονος κοινότητα της αρχαίας Ταμασσού, έδρας ενός εκ των σημαντικότερων βασιλείων της Γεωμετρικής περιόδου στην Κύπρο.

Το 2018 συνεχίστηκε η διερεύνηση των αρχαιολογικών στοιχείων που είχαν ανασκαφεί και επισκοπηθεί μεταξύ των ετών 2004 και 2017. Από τις έρευνες αυτές έχουν προκύψει σημαντικά στοιχεία που αφορούν τις κοινότητες της Εποχής του Χαλκού στις παρυφές του Τροόδους:

1) Οστά ελαφιών υποδηλώνουν μεγάλης έκτασης δημόσια κατανάλωση φαγητού (συμπόσια) που περιλάμβανε και ελάφι το οποίο οι κοινότητες κυνηγούσαν στα κοντινά δάση.

2) Οι κάτοικοι της θέσης Πολιτικό-Τρουλλιά εκμεταλλεύονταν τα κοιτάσματα χαλκού της περιοχής και διεξήγαγαν μεταλλουργικές δραστηριότητες στα σπίτια τους, μεταξύ των οποίων και η κατασκευή εργαλείων από κράμα χαλκού (π.χ. λεπίδες, ξέστρα, αξίνες).

Ο οικισμός πιθανόν να εγκαταλείφθηκε λόγω σοβαρής διάβρωσης (που ίσως να αμβλύνθηκε λόγω δυνατής βροχόπτωσης) αλλά και της μείωσης του ύψους του ρυακιού «αργάκι της Καμάρας», που είχε ως συνέπεια την εξάντληση των υδάτινων πόρων του οικισμού.

Τα αποτελέσματα των ερευνών στη θέση Πολιτικό-Τρουλλιά παρέχουν άγνωστα μέχρι σήμερα στοιχεία για τις γεωργικές και μεταλλευτικές κοινότητες οι οποίες συνέβαλαν στη μετέπειτα αστικοποίηση του νησιού.

Οι ανασκαφείς είναι ιδιαίτερα ευγνώμονες για την ευγενική στήριξη του Τμήματος Αρχαιοτήτων και του Αμερικανικού Ινστιτούτου Κυπριακών Αρχαιολογικών Ερευνών (CAARI), και για τη στήριξη, παρότρυνση και φιλία που έχουν προσφέρει στα μέλη του προγράμματος οι κάτοικοι των κοινοτήτων Πέρα (Ορεινής) και Πολιτικού και ιδιαίτερα η Πρόεδρος του Κοινοτικού Συμβουλίου, Θεοδοσία Μάου-Παρτασή, ο πρώην Πρόεδρος του Κοινοτικού Συμβουλίου Κώστας Μηλιώτης, ο Ιωάννης Δημητριάδης και οι φίλοι και συναδέλφοι στην κοινότητα Πέρα Ορεινής.