Γίνε μέλος
Αποστολή με email
Το email σας *
email φίλου *
CAPTCHA *
CAPTCHA Code *
Ανανέωση CAPTCHA
Μήνυμα
* υποχρεωτικά πεδία
Αποστολή
More
Ειδήσεις: Γαλλία
Η σπάνια εικονογράφηση του Βέλγου σκιτσογράφου Ερζέ, του πατέρα του Τεν Tεν, πωλήθηκε από τον οίκο Κρίστις στο Παρίσι σε μια δημοπρασία αφιερωμένη στα κόμικς (φωτ.: Christie’s).

Σπάνια ακουαρέλα του Ερζέ πωλήθηκε 629.000 ευρώ

Του «πατέρα» του Τεν Τεν

Μια σπάνια εικονογράφηση του Βέλγου σκιτσογράφου Ερζέ, του πατέρα του Τεν Τεν, πωλήθηκε από τον οίκο Christie’s στο Παρίσι αντί 629.000 ευρώ, σε μια δημοπρασία αφιερωμένη στα κόμικς.

Ο Ερζέ σχεδίασε και ζωγράφισε την ακουαρέλα για το εξώφυλλο του εβδομαδιαίου περιοδικού «Petit Vingtième» που κυκλοφόρησε στις 22 Ιουνίου του 1939. Εκεί απεικονίζεται ο Τεν Τεν και ο πιστός του σκύλος Μιλού σε ένα επεισόδιο του «Σκήπτρου του Οττοκάρ», του έβδομου βιβλίου με τις περιπέτειες του αεικίνητου δημοσιογράφου.

Το έργο εκτιμάτο μεταξύ 500.000 και 600.000 ευρώ.

Το έργο αυτό, σε τετράγωνο σχήμα (διαστάσεων 20,7×20,7 εκ.), δείχνει τον Τεν Τεν πεινασμένο, να απομακρύνεται τρέχοντας από το βασίλειο (της φαντασίας) της Μπορντουρίας κρατώντας μια φραντζόλα ψωμί σφιχτά πάνω στο στήθος του και μια νταμιτζάνα κρασί. Ο Μιλού τρέχει δίπλα του έχοντας ένα κόκαλο στο στόμα.

Ουδέποτε το έργο αυτό είχε βγει στο σφυρί. «Ο Ερζέ το είχε προσφέρει σε έναν φίλο και το δώρο είχε μείνει στην οικογένεια του ευτυχούς παραλήπτη επί σχεδόν 77 χρόνια», αναφέρει ο Φιλίπ Γκοντέν, βιογράφος του Ερζέ και συντάκτης του σημειώματος που συνόδευε το κομμάτι αυτό στη δημοπρασία.

«Το Σκήπτρο του Οττοκάρ» τυπώθηκε σε μαυρόασπρη επιφυλλίδα (από τον Αύγουστο του 1938 έως τον Αύγουστο του 1939) στις σελίδες του «Petit Vingtième», του εβδομαδιαίου ένθετου για τη νεολαία της βελγικής συντηρητικής καθολικής εφημερίδας «Le Vingtième siècle» (Ο Εικοστός αιώνας).

Τα εξώφυλλα του «Petit Vingtième» είναι από τα πιο περιζήτητα από τους συλλέκτες. Στις σελίδες αυτού του ένθετου και κυρίως με «Το Σκήπτρο του Οττοκάρ» ο Βέλγος καλλιτέχνης έφτασε στην πλήρη σκιτσογραφική και αφηγηματική του ωριμότητα. Συνεπώς, το σκίτσο με τη σινική μελάνη και χρωματισμένο στην ακουαρέλα δεν μπορεί να μην είναι διά χειρός Ερζέ.

ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ
1. Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ – AFP (Α.Γ.).